Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Forskare ska bredda Öresundsdiskussionen

SKÅNE
Toppdelad
Öresundsregionen är inte bara Malmö/Köpenhamn. Det sjuder även i Helsingborg/Helsingör. För att bredda synen på den regionala utvecklingen flyttar ett forskarnätverk till Campus Helsingborg.

Centrum för Danmarksstudier flyttar från Lunds universitet till Campus Helsingborg. Centrumet är ett nätverk för forskare inom olika discipliner som på olika sätt studerar Danmark, Sverige och relationerna dem emellan.

Centrumet bildades på 1990-talet som ett sätt att utveckla forskningen om dansk kultur och samhällsliv. Det ansågs angeläget då Öresundsbron var på väg att bli klar och det var ett väldigt fokus på de två ländernas sammanvävning.

Annons:

Sedan dess har forskare från olika institutioner träffats och skapat olika spännande samarbeten som bland annat har utmynnat i 25 böcker, workshops, konferenser och seminarier.

– Namnet får det att låta som att svenska forskare åker över bron och studerar den där konstiga stammen som finns på andra sidan. I själva verket har forskarna fokuserat alltmer på Öresundsregionen och svensk-danska relationer, förklarar Campusetnologen Fredrik Nilsson som är ny föreståndare för centrumet.

Det finns två anledningar till flytten av centrumet. Dels handlar det om att utveckla Campus Helsingborg, att ge Campus en större forskningsprofil, dels är det ett sätt att bredda diskussionen om Öresundsregionen.

– Fokus har länge legat på Malmö och Köpenhamn, men det händer ju otroligt mycket även på andra håll. Norra delen av regionen, Helsingör/Helsingborg med omnejd, vibrerar mer och mer av intressant utveckling. Då är det lägligt att flytta Centrum för Danmarksstudier norrut för att kunna vara med på plats och följa detta.

Campus Helsingborg har forskare inom många olika vetenskaper och en tradition av samarbeten över fakultetsgränserna. På Fredrik Nilssons egen institution, Institutionen för service management, finns både samhällsvetare och humanister.

– Man kan inte ha en sådan koncentrering av medel och utvecklingsfrågor på Malmö/Köpenhamn för då leder det till en regional infarkt.

Politiker påstår gärna att den ökade rörligheten över sundet är ett bevis för att integrationen går framåt, men så behöver det inte vara, menar Fredrik Nilsson. Det finns många friktioner och även fördomar om varandra som är djupt rotade.

De olikheter som finns behöver inte utgöra ett hinder för dansk-svenska samarbeten, menar han. Skillnaderna är en drivkraft och skapar dynamik. Däremot måste vi lära känna varandra bättre så att vi förstår de här skillnaderna.

Kommer de vanliga studenterna på Campus att märka att Centrum för Danmarksstudier har flyttat hit?

– Vi startar inga nya utbildningar, åtminstone inte nu. Däremot ska vi försöka föra in utbildningsmoment, föreläsningar, kurser inom ramen för de utbildningar som redan finns.

Centrumet ska också vända sig utåt. Till hösten blir det ett samarbete med Dunkers kulturhus. En seminarieserie där även improvisationsteater ingår.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Skåne
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post