Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Helsingborg åttonde störst i landet

Helsingborg
Toppdelad

Helsingborg har ynka tre invånare fler än Norrköping. Men det räcker för att ta över åttondeplatsen på listan över landets största kommuner.

Peter Danielsson (M) och...

I höstas fick Helsingborg sin 130 000:e invånare, vilket bland annat firades med tårta. Och nu åker tårtspaden fram igen. Helsingborg har nämligen gått om Norrköping befolkningsmässigt och är därmed landets åttonde största kommun.

– Väldigt kul! Det är ju en liten kamp med glimten i ögat mellan kommunledningarna i städerna på tio-i-topp-listan, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Annons:

Enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik hade Helsingborg vid årsskiftet 130 626 invånare, endast tre personer fler än Norrköping som halkar ner en placering på rankningen.

Helsingborgs befolkning ökade med 1 449 människor under 2011, vilket var 631 fler än året innan. Ökningen beror främst på att fler flyttar till än från staden, samtidigt som utflyttningstakten har minskat.

– Vi är lyckligt lottade i Helsingborg som kan upprätthålla en position som attraktiv stad där många vill bo, säger Peter Danielsson.

Befolkningstillväxten har varit större än vad stadens statistiker tidigare kommit fram till. Så sent som i höstas beräknade kommunen att Helsingborg först om tre år skulle gå om Norrköping.

– Det är kul att det går fortare än väntat... Det är möjligt att jag skickar en mejlhälsning till min kollega i Norrköping, säger Peter Danielsson.

Vad kommer du att skriva i det mejlet?

– Haha, vi får se hur jag formulerar det, det blir nog något skojsigt.

En växande stad ger också fler fördelar än möjligheten att knäppa mindre snabbväxande kommuner på näsan.

– Vi får ett större nöjes-, kultur-, service- och tjänsteutbud, och attraherar fler företag. Fler invånare genererar också nya skatteintäkter som bland annat används för att utveckla stadens skolor och äldreomsorg, säger Peter Danielsson.

Samtidigt medför en stark befolkningstillväxt en del utmaningar för kommunen.

– Vi måste se till att växa på ett hållbart sett. Det handlar om att hålla samman miljön, ekonomin och den sociala hållbarheten i staden.

Peter Danielsson tror också att den positiva befolkningstrenden i Helsingborg kommer att hålla i sig.

– I fjol låg Helsingborg väldigt bra till när det gäller antalet påbörjade bostadsbyggen. Flera av dessa byggen blir färdiga under året, vilket sannolikt leder till att befolkningen kommer att fortsätta öka 2012.

Nästan samtliga kommuner i Nordvästskåne har ökat i folkmängd. Undantaget är Båstad som tappade 48 invånare i fjol. Den negativa utvecklingen i Båstad beror nästan uteslutande på att antalet döda har varit högre än antalet födda.

Mer om SCB:s undersökning hittar du här.

Helsingborg i siffror

Befolkningsökning: 1 449

Antal födda: 1 630

Antal döda: 1 204

Inflyttade: 7 297

Utflyttade: 6 275

(källa: SCB)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Relaterat
Helsingborg firade befolkningsökning

Helsingborg firade befolkningsökning

Helsingborg spränger 130 000-gränsen

Helsingborg spränger 130 000-gränsen

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post