Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Polisen förtegen efter rånet

HELSINGBORG
Toppdelad
Dagen efter rånet på färjan Hamlet var polisen förtegen med uppgifter. Någon misstänkt för kuppen som inbringade hundratusentals kronor finns inte.
Poliserna Kiriakos...

Flera omständigheter tyder på att rånet var välplanerat och knappast genomfördes av förstagångsförbrytare. Gärningsmännen tog sig ombord och uppehöll sig på färjan utan att väcka uppmärksamhet tills de slog till mot växlingskontoret när fartyget låg vid kaj i Helsingborg.

Polisens huvudteori är att de två rånarna gick ombord i Helsingör. Att bildäcket töms varje gång färjan ankommer hamn tyder på det. Enligt uppgifter till HD tog rånarna först hissen till översta däck där de inväntade att färjan skulle tömmas på resenärer. Sedan tog de sig ner till växlingskontoret där de hotade till sig pengar. Den ene rånaren – som beskrivs som påtagligt längre än den andre – var beväpnad med pistol medan den andre hade ett automatvapen. Båda var maskerade med mc-hjälmar.

Annons:

Enligt personal på färjan utbröt skottlossning både vid växlingskontoret och på bildäck när rånarna skulle fly och uppmanade folk att gå undan. Kommissarie Ulf Åkerstedt vill dock inte bekräfta att rånarna sköt skarpt.

– Det är en av många uppgifter som florerar i utredningen. Vi ska nu undersöka samtliga uppgifter och kontrollera vilka som stämmer, säger han.

Även i övrigt är polisen förtegen med information. De två rånarna flydde med hjälp av en kumpan som klippte upp ett hål i stängslet mellan Marina Plaza och Knutpunkten. Inom loppet av några sekunder hade de tre gärningsmännen försvunnit i vimlet på Kungstorget och Järnvägsgatan.

Efter rånet hittades en motorcykel på Brunnsallén i Ramlösa och en moped vid Brytstugevägen i Fredriksdal i närheten av en plats där vittnen sett två män färdas på moped och en fly springande.

– Men om det är rånarnas flyktfordon är för tidigt att säga. Vi hittar stulna motorcyklar och mopeder ganska ofta, säger Ulf Åkerstedt.

Sammanlagt 28 polispatruller jagade rånarna på söndagskvällen. Eftersom polisbrist rådde i nordvästra Skåne kom de flesta från Malmö, även om den första polispatrullen som kom till platsen efter nio minuter var lokal.

Rånutredarna ska nu granska filmmaterial från övervakningskameror på färjan och i färjelägena men även från andra platser längs rånarnas förmodade flyktväg.

Under måndagen var tre poliser på plats på Knutpunkten för att ta emot tips från allmänheten.

– Än så länge har vi inte fått några tips men vi är såklart tacksamma för alla iakttagelser som kan ha gjorts. Gärningsmännen har sannolikt planerat brottet, säger Björn Holmberg, en av poliserna som var på plats.

Vet du mer om rånet? Ring 020-100 180 eller mejla internet@hd.se

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Relaterat
Polisen söker vittnen

Polisen söker vittnen

Rånarnas flyktfordon kan ha hittats

Rånarnas flyktfordon kan ha hittats

Tänker du på rånet när du åker färja?

Tänker du på rånet när du åker färja?

Inga spår efter färjerånare

Inga spår efter färjerånare

Scandlines avvaktar polisutredning

Fortfarande ingen gripen efter rån

Fortfarande ingen gripen efter rån

Skottlossning vid rån på färja i Helsingborgs hamn

Skottlossning vid rån på färja i Helsingborgs hamn

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post