Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Region Skåne tar över ambulanssjukvården

SKÅNE
Toppdelad
Region Skåne tar över ambulanssjukvården i nordvästra Skåne.
Region Skåne tar över ambulanssjukvården
BILD: Roland Stregfelt HD/NST

När de nuvarande avtalen om driften av ambulanssjukvården i Skåne går ut de närmsta åren kommer regionen att återta ett av fyra distrikt i egen regi.

"Genom att driva nordvästra distriktet i offentlig regi ges möjlighet till jämförelse mellan olika driftsformer. Detta kommer att bidra till ökade utvecklingsmöjligheter av ambulanssjukvården. Femklövern anser att ett flertal aktörer leder till ett större handlingsutrymme vid oförutsedda händelser. Dessutom blir ambulanssjukvården mer dynamisk med såväl privata som offentliga utförare.", skriver den styrande femklövern i ett pressmeddelande.

Annons:

Regionrådet Rikard Larsson (S) välkomnar majoritetens besked. Samtliga övriga partier i regionfullmäktige, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har föreslagit just detta i olika varianter.

– Det känns naturligtvis bra även om vi gärna hade sett att man tagit över alla disktrikt i egen regi, säger Rikard Larsson.

Han tror att trycket och kritiken mot majoriteten efter Sirius konkurs blivit så stor att man nu backar.

– Jag är inte jätteförvånad. De har nog sett att situationen blivit ohållbar, säger Rikard Larsson.

I september 2013 går tre av avtalen ut, de som konkursade Sirius tidigare hade. Då tas nordvästra Skåne tillbaks i egen regi och de två övriga upphandlas ännu en gång. Majoriteten vill på sikt ha en konstruktion där ett distrikt drivs i egen regi och de tre övriga av minst två olika privata aktörer.

Majoritetens regionråd Anders Åkesson (MP) hoppas att beslutet ska leda till en utveckling av ambulanssjukvården. Genom att ha verksamhet i både offentlig och privat regi kan de jämföras och därmed förbättras menar majoriteten nu. Något man dock inte tyckte inför beslutet att lägga ut alla disktrikt på entreprenad 2010.

– Jag tror att vi behöver ett distrikt i egen regi för att kunna jämföra mot den privata verksamheten.

Varför var inte det lika viktigt när ni gjorde upphandlingen?

– Vi har tagit till oss av de delarna när vi har tittat på upphandlingen att det kan vara väsentligt att ha något i egen regi.

Ni har ändrat uppfattning helt enkelt?

– Njae, jag tycker att det är väsentligt, vi tycker det i majoriteten att det är väsentligt att kunna jämföra, säger Anders Åkesson.

Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, blir förvånad över beskedet. Någon samverkan med de fackliga organisationerna om förändringen har det inte varit ännu.

Spontant konstaterar han att flera medlemmar säkert kommer att gilla att åter bli anställda av regionen.

– En anställning i ett privat företag kan vara en osäkrare anställning men det behöver inte vara det, säger Mats Runsten.

Han ser också utmaningar när det gäller för Region Skåne att göra nya upphandlingar för de övriga distrikten. Förra gången drog facket upphandlingsunderlaget till central förhandling eftersom regionen inte ville ta med en del arbetsmiljöaspekter.

– Villkoren måste vara lika mellan den offentligt drivna och upphandlade verksamheten, säger Mats Runsten.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Relaterat

Ingen extra ersättning till ambulansanställda

Havererade upphandlingar kostar regionen miljoner

Havererade upphandlingar kostar regionen miljoner

Hård regiondebatt efter ambulanskonkurs

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post