Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vilks deltar i antimuslimsk konferens

NV-Skåne
Toppdelad
Den 11 september ska Lars Vilks tala på en konferens i New York. Bakom arrangemanget står antimuslimska Stop Islamization of Nations (SION). En del av en rörelse som Anders Behring Breivik lånat mycket av sitt tankegods ifrån.
Vilks deltar i antimuslimsk konferens
Lars Vilks. Arkivbild.BILD: Tobias Andersson HD/NST

SION bildades i början av året, med målet att upplysa om "islamiseringen" av västvärlden. I helgen var de med och arrangerade en demonstration tillsammans med högerextremistiska English Defence League i Stockholm.

Den 11 september bjuder SION in till en första konferens i New York på temat yttrandefrihet. Bland talarna återfinns bland andra Lars Vilks, vilket konstnären själv inte ser några problem med.

Annons:

– Jag har ju läst en del om organisationen och vet hur de tänker. Men jag vill gärna bilda mig en mer konkret bild genom att åka till New York. Jag ser det som en del av mitt projekt.

SION är starkt antimuslimska och beskrivs ofta som högerextrema. Ser du inget problem med det?

– Man får vara lite återhållsam med att svälja allting. Jag beskrivs till exempel väldigt ofta som rasist. Och det är kanske inte en alldeles korrekt beskrivning. Du får lov att bedriva extrema yttringar, det är en del av yttrandefriheten.

Och du vill stödja dem?

– Jag stödjer ingen. Jag säger bara att jag är intresserad av att få en närmare inblick i hur de tänker, vilka planer de har och vad man står för.

Men du delar inte deras åsikter?

– Nej. Men skulle det vara så att man inte kan röra sig i ett sammanhang bara för att man inte delar åsikterna eller är rädd för att drabbas kritik så får vi ett väldigt underligt samhälle. Jag har min linje och jag driver mitt konstprojekt och jag gör det konsekvent. Jag tilldelas alla möjliga åsikter och uppfattningar. Att jag deltar i det här sammanhanget ändrar inte på det.

Legitimerar du inte deras åsikter när du deltar i det här arrangemanget?

– Nej, det vore att våldsamt överskatta min betydelse.

Du ser inte den risken?

– Nej, det gör jag inte.

Det gör emellertid Anna-Sofia Quensel, researcher på stiftelsen Expo som tittat närmare på antimuslimska rörelser.

– Att han ska tala är viktigt för SION. Lars Vilks ses som en föregångare och ett levande exempel på vad som händer med en person som hotar islam. Han är en figur att framhålla och jätteviktig i det här sammanhanget.

Lars Vilks uppsåt är emellertid en helt annan historia, menar hon.

– Jag är osäker på var han står i de här sakfrågorna. Men jag tror att han ställer upp för att det handlar om yttrandefrihet, säger Anna-Sofia Quensel.

Fakta Stop Islamization of Nations

SION är en global paraplyorganisation som sprungit ur liknande rörelser i USA och Europa. Samtliga är en del av counterjihad-rörelsen.

SION leds av Pamela Geller och Robert Spencer och bygger på en konspirationsteori om att västvärlden utsätts för en massinvasion av muslimer. Något som ska vara stipulerat i ett dolt avtal mellan Västeuropa och arabstaterna. I teoribildningen ingår att media döljer sanningen om detta.

Pamela Geller har bland annat gjort sig känd genom att hävda att president Barack Obama har förfalskat sitt födelseattest och i själva verket är muslim. Hon har även förnekat folkmordet i Srebrenica.

Robert Spencer citeras över 150 gånger i Anders Behring Breivik manifest och Pamela Geller har på sin blogg citerat personer som kallat ungdomslägret på Utöya för ett antisemitiskt indoktrineringsläger. Rörelsen tar dock avstånd från Breiviks dåd.

Källa: Stiftelsen Expo

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post