Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Det går att göra något gott av gässen"

Skåne
Toppdelad
Några frågor till Bertil Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, som på sin hemsida efterlyser vildgåsrecept från allmänheten.
På Tomarps kungsgård finns bland annat...

Varför tar länsstyrelsen det här initiativet?

– Vi vill slå ett slag för att öka jakten på vildgäss något eftersom de har ökat i antal och utgör ett stort problem. Tidigare har skyddsjakt på vildgäss bara varit tillåten på hösten, men nu har regeringen beslutat att den ska utökas och gälla året om.

Annons:

Och vad ska ni ha recepten till?

– Vi tror att om vi kan visa att det går att göra något gott av gässen så kanske fler blir lockade att jaga. Vi efterlyser recepten i samband med en Jakt- och fiskmässa som vi är delaktiga i att anordna, det blir som ett litet jippo.

Vem kan skjuta vildgäss?

– Alla som har en jakträtt, det vill säga äger mark. Och så måste man så klart ha jägarexamen.

Så om man tycker att det är för mycket gäss i parken i stan...

– ... så får man vända sig till skyddsjägarna i sin kommun.

På vilket sätt ställer vildgässen till problem?

– De betar av åkrarna under vintern, där bönderna har sått höstgrödor. Till en följd av mildrare vintrar stannar fler gäss kvar i stället för att flytta söderut, och eftersom det finns tillräckligt med mat så ökar de i antal.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Skåne
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post