Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dags för årets gröna helg

HELSINGBORG
Toppdelad
Det är dags för en av sommarens stora köhelger utanför Sofiero. Den stora trädgårdsfesten bjuder i år på bland annat engelska och tyska idéträdgårdar, ekologisk mat, vackra växthus och kaninhoppning.
Lisen Hendeberg hjälper tysken Klaus...
Mike Beeston bygger upp en kopia...
Den stora trädgårdsfesten är ingenting...
I Trädgårdstivolit hänger annorlunda...
Matkreatörerna och författarna Rune...
Cecilia Wingård.

Ett år går blixtsnabbt. Den 24-26 augusti är det åter tid för Den stora trädgårdsfesten på Sofiero.

– Vi har genom åren blivit mer och mer medvetna om att man måste ha någonting att berätta på en trädgårdsfest. I år vill vi förmedla att det krävs både kunskap, tid och omsorg för att vi ska få det vi vill ha i våra trädgårdar och på vårt matbord, säger Cecilia Wingård, projektledare på Sofiero.

Annons:

Nytt för i år är något som döpts till "Trädgårdstivoli". En miljö med olika inspirationsrum har byggts upp mitt på gräsmattan framför slottet. Där får besökarna tips om vad som går att odla var, om hur man blandar linoljefärger och sköter bikupor, om hur det är att ha höns i stadsmiljö och så blir det en jordskola.

– Jord som jord, tycker nog de flesta. Och visst tillsätter man gödning och vattnar så växer gräsmattan. Problemet är att de flesta inte vet vad de ska tillföra för att få bra rotutveckling och årsskott. Med rätt jord får du rätt näring från början, säger Peter Hasselfors, från Hasselfors Garden i Örebro som anlitar 17 jordtillverkare från Umeå till Malmö.

Intresset för att odla ätbara saker i sin trädgård är en starkt växande trend.

– Problemet med dagens samhälle är att allt redan finns färdigt. Vi måste därför återerövra den kunskap som en gång var allmän, säger kocken och författaren Rune Kalf-Hansen som har ett stånd där han serverar hälsosam mat.

Han samarbetar mycket med trädgårdsmänniskor och tycker det är väldigt roligt:

– De har ett sådant annorlunda temperament. Allt ska putsas och det går så långsamt, medan vi kockar vill att allt ska gå snabbt.

I dammen flyter en installation från Landskrona trädgårdsgille, på gräsmattan visas vackra växthus och specialistplatskolor bjuder på sin kunskap vid entrén. Årets värd är miljöprofilen Niklas Wennerberg.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post