Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Offer tvingas sitta nära Breivik

Oslo
Toppdelad

Ett målsägarbiträde är kritisk till att offren som ska vittna under rättegången mot Anders Behring Breivik tvingas sitta bara ett par meter från honom.

Offer tvingas sitta nära Breivik
BILD: Cornelius Poppe SCANPIX

— Jag är säker på att det kommer att utväxlas ögonkontakt mellan vittnena och den tilltalade, säger John Arild Aasen, som representerar flera unga överlevande från massakern på Utöya, efter att besökt den nybyggda salen i Oslo tingsrätt.

Flera målsägarbiträden väntas kräva att Breivik lämnar salen när brottsoffren ska vittna.

Annons:

De norska Arbeiderpartiet partisekreterare Raymond Johansen och den socialdemokratiske partiveteranen Thorbjörn Berntsen är två av de vittnen som ska infinna sig vid rättegången mot Anders Behring Breivik, enligt delar av den ännu icke offentliga vittneslistan som tidningen VG tagit del av.

— Jag vill samarbeta med rätten och svara på de frågor som de må ha, säger Johansen till VG.

Det är tidigare känt att Breiviks försvar kallar den kontroversielle islamisten mulla Krekar samt bloggaren "Fjordman" — av Breivik nämnd som inspiratör.

På vittneslistan finns även Tore Tvedt som säger sig vara Hitler-sympatisör och som hyser hat mot det norska rättssystemet. Debattören Lars Gule, religionshistorikern Hanne Nabintu Herland, statsvetaren och valforskaren Frank Aarebrot, journalisten Öyvind Strömmen och rättspsykiatern Pål Gröndahl är också bland dem som är kallade att vittna vid rättegången som inleds 16 april vid Oslo tingsrätt.

Religionshistorikern Hanne Nabintu Herland har gjort skarpa uttalanden om fallet Breivik. Till VG säger hon att det norska samhället har behandlat massmördaren med silkeshandskar och att det hade varit bättre om han blivit skjuten av polisstyrkan som anlände till Utöya.

— Det hade sparat vårt samhälle väldigt mycket, säger hon, men lägger till att hon inte önskar sig ett rättssamhälle där polisen får rätt döda terrorister.

Försvarets fullständiga lista ska presenteras efter påsk.

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post