Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Munk brände sig till döds i Tibet

En tibetansk munk avled och en annan skadades allvarligt när de tände eld på sig själva utanför ett tempel i Lhasa, i ännu en protest mot de kinesiska myndigheterna.

Händelsen utanför Jokhang-templet i söndags är den första som inträffat i själva Lhasa under den våg av självbränningar som utförts av tibetaner de senaste åren.

Annons:

— Det här är den första händelsen av större betydelse på fyra år. Det är ett stort bakslag för myndigheterna, sade Tibet-experten Robbie Barnett vid Columbia-universitetet i New York till nyhetsbyrån AFP.

— Det här kan få väldigt allvarliga följder för de kinesiska myndigheterna och tyder på att rörelsen sprider sig bland tibetanerna, sade han till Reuters.

Sedan mars i fjol har över 30 tibetaner tänt eld på sig, varav drygt 20 med dödlig utgång, runt om i landet. Endast ett av de tidigare fallen har inträffat i Tibet.

Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att den munk som omkom i söndags kom från provinsen Gansu medan den överlevande kom från Sichuan — den provins där de flesta av självbränningarna hittills har inträffat.

Enligt invånare i Lhasa och aktivistgrupper utanför Tibet har händelsen följts av ytterligare skärpt säkerhet, gripanden och poliskontroller på gatorna.

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post