Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Mubarak dömd till livstids fängelse

Kairo
Toppdelad

Egyptens förre president Hosni Mubarak har dömts till livstids fängelse, uppger AFP.

Egyptisk tv direktsände när utslag i skuldfrågan och straff meddelades.

Mubarak dömd till livstids fängelse
BILD: Amr Nabil SCANPIX

När helikoptern landade fördes Mubarak, som bar mörka solglasögon, vidare med ambulans. Den sista biten in i rättegångssalen bars han på bår, skriver Reuters.

Hosni Mubarak stod åtalad för att ha beordrat det dödliga våldet mot demonstranter som krävde 850 liv under den revolt som tvingade Mubarak att avgå i fjol.

Annons:

För detta dömdes han på lördagen till livstids fängelse. Även förre inrikesministern dömdes till livstids fängelse.

84-årige Mubarak, förre inrikesministern Habib al-Adly och sex andra har åtalats för våldet. Den förre presidenten, tillsammans med sina två söner Alaa och Gamal, har även åtalats för korruption.

Egyptisk tv direktsände när utslaget i skuldfrågan och straffet meddelades. De direktsända förhandlingarna har nu inletts av chefsdomare Ahmed Rifaat som börjar med ger en historisk bakgrund till revolten i Egypten. Han beskriver Mubaraks 30-åriga styre som en lång mardröm, som "30 år av förtryck utan en strimma hopp".

Åklagare har yrkat på dödsstraff för Mubarak som själv förklarat sig oskyldig.

Säkerhetsarrangemanget är enormt, 5 000 poliser och 2 000 soldater vaktar området, uppger en säkerhetstjänsteman för AFP. Mubarak själv kommer inom kort att flygas in med helikopter från det militärsjukhus där han vårdas.

Om Mubarak befinns skyldig kan han dömas till allt från tre års fängelse till dödsstraff, bedömer människorättsorganisationen Human Rights Watch. Sönerna riskerar upp till tre års fängelse.

Demonstranter har samlats utanför polisakademin där rättegången hålls, skriver Reuters. Flera håller upp bilder på dem som dödades i revolten och säger sig kräva dödsstraff för den forne presidenten: "Käre Gud, ta Mubarak och de som är med honom," skanderar de.

Annons:
Annons:
Relaterat
Dom mot Mubarak direktsänds

Dom mot Mubarak direktsänds

Undantagstillstånd hävt i Egypten

Undantagstillstånd hävt i Egypten

De hoppas på en bättre vardag i Egypten

De hoppas på en bättre vardag i Egypten

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post