Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Det räcker att vara bäst i fotboll

Henrik Brandão Jönsson
Toppdelad

Korruption, fattigdom, rättsröta och usel infrastruktur. Så länge det blir OS-guld i fotboll spelar det ingen roll.

Det räcker att vara bäst i fotboll
Fotbollen betyder mycket för brasilianarna. Här firar deras stjärnor ett mål mot USA under den sista matchen innan OS.BILD: Nick Wass/Scanpix Foto:

Endast sjutton procent av Brasiliens vägar är asfalterade, en fjärdedel av stadsbefolkningen bor i kåkstäder och en tredjedel av invånarna kan inte läsa och skriva ordentligt. Landets rättssystem är en röta och politikerna ägnar mer tid åt att försöka undkomma korruptionsskandaler än att underlätta byråkratin som gör Brasilien till ett av de länder där det är svåraste att göra affärer. Världsbankens index placerar landet på 126 plats av 183 länder. Det är lättare att vara företagare i Bangladesh, Botswana eller Brunei än i världens sjätte största ekonomi.

I storstäderna har kollektivtrafiken kollapsat och på landsbygden är trafikolyckor en av de vanligaste dödsorsakerna. Kopplingen mellan den organiserade brottsligheten och poliskåren blir allt tydligare och domare som utreder kopplingarna riskerar att avrättas av polisen. Landets utbildningssystem gör att världens femte största land endast fått ett Nobelpris. Det tilldelades en medicinforskare som flyttade till Oxford när han var tretton år. Inte ens i idrott hävdar Brasilien sig. Jamaica, som har en befolkning på 2,7 miljoner, vann sex OS-guld i Peking 2008. Brasilien, vars befolkning är 75 gånger större, vann hälften.

Annons:

De flesta brasilianare är medvetna om att landet inte lever upp till sin fulla potential. Många skyller på politikerna och glömmer bort att politikerna är folkvalda. Andra lyfter fram de saker som Brasilien lyckats med. Den harmonifyllda blandningen av hudfärger, den levnadsglada livsstilen och den svängiga, sensuella stämningen. Om det funnits ett Nobelpris i att arrangera lyckade fester hade Brasilien behövt åka till Stockholm varje år för att skaka hand med kungen. Nu finns det inget sådant pris. Det är därför fotbollen blivit så viktig.

Varje gång Brasilien vinner ett VM-guld blir det en bekräftelse på att landet visst då är bra. Självförtroendet går i topp och vit som svart, fattig som rik, storstad som landsbygd dansar samba tillsammans. VM-guldet blir ett surrogat för allt det som landet inte lyckats med.

Fotbollsstjärnorna blir landets nobelpristagare och VM-statistiken blir favoritlitteraturen. Brasilien är det enda land som kvalificerat sig till alla de nitton världsmästerskap som arrangerats och är det enda land som lyckats bärga fem guld.

Att fotbollen fått en sådan stor betydelse gör att livet blivit bräckligt. Så fort landslaget spelar dåligt sjunker nationens självförtroende. Det hände i februari i år när Brasilien vann över Bosnien först efter att en bosnisk spelare gjort självmål på stopptid. Sedan dess har 200 miljoner brasilianare gått tunga steg. Tills förra helgen. Det nya unga landslaget besegrade Danmark med 3–1 och vann med 4–1 över USA. Idag söndag väntar Mexiko. Det blir den sista träningsmatchen innan Brasilien ska försöka ta den sista fotbollsmedaljen landet inte har – ett OS-guld.

Vinner landslaget den medaljen kommer ingen längre att ifrågasätta varför USA har 331 nobelpris och Brasilien bara ett. Att vara världsbäst på fotboll räcker.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post