Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tid för framtidsspan

HUVUDLEDARE
Toppdelad
Liberala Folkpartiet bör vässa den sociala biten.
Tid för framtidsspan
Partiråd med framtidssyn. Jan Björklund vill ha en bred diskussion om folkpartistisk förnyelse.BILD: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Ett parti kan förändras och förnyas på olika sätt. Man kan göra som Moderaterna. Tillsätta en ny ledning med nya idéer och visioner och sedan sprida dessa neråt i leden. Det har gått bra hittills och kommer säkert att göra det så länge opinionssiffrorna är goda. Men i tuffare tider kan kritiken som finns där under ytan bubbla upp.

En annan väg är att diskutera brett i partiet, vända på stenar och bryta argument mot varandra. Det kan ta längre tid och det kan vara svårt att göra om man nu som Socialdemokraterna samtidigt befinner sig i en ledarkris. Men det är mer demokratiskt och chansen finns att förankringen blir bättre och att man så att säga får betalt för mödan längre fram.

Annons:

Folkpartiet väljer nu att ge sig på en sådan resa och det är rätt tillfälle att göra det. Målet är ett nytt partiprogram 2013 som ska ersätta det nuvarande från 1997. Man backade något i valet, från 7,5 procent 2006 till 7,1 procent, men det är inte katastrofalt och man har en partiledare som sitter säkert. Utbildningsminister Jan Björklund äger frågan som är partiets paradgren, skola och utbildning. Nu ska det bli breda diskussioner om politiken i hela partiet.

– Det ska vara ett tillåtande debattklimat, utan några heliga kor, sa Jan Björklund i sitt indelningstal.

Han pratade också om risken med att köra på i gamla hjulspår och menade att ett vägande skäl till att regeringen blev återvald var att man stod för försiktighet i en tuff tid, men att det inte är givet att försiktighet är det som gäller i framtiden. En avgörande fråga är hur politiken möter globaliseringen.

Jan Björklund har rätt i att partierna måste analysera sin egen politik utifrån hur omvärlden förändras. Så har det i och för sig alltid varit, men det är lätt att leva kvar i en tid då de effekterna av de politiska styrmedlen var lättare att beräkna, än med dagens gränslösa ekonomiska och miljömässiga utmaningar.

Folkpartiet har fördelen att ha en ideologi att utgå ifrån i sin nyorientering. De som samlats på partirådet kunde glädja sig åt att en stor del av väljarna faktiskt uppfattar Folkpartiet som ett ideologiskt parti. Enligt Arne Modig från Novus Opinion delar man detta med Miljöpartiet. Och precis som Miljöpartiet håller man fast vid frågor även när de inte är helt populära. Nu är inte rätt tid att gå över till euron, men det tycker Folkpartiet i alla fall.

Ett problem för Folkpartiet är att deras väljare är så lättrörliga. Partiet har några paradgrenar, skola, mänskliga rättigheter, jämställdhet. Men man vill ha fler och försöker med ordning och reda. Här blir det fel ibland, förslag om språktester och som nu i valrörelsen att föräldrar skulle kunna tvingas till skolan, är exempel på det. Det gäller att inte tappa bort det sociala i den socialliberala ideologin.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
  • Ingrid Runsten
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post