Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fokus på barn och unga

HUVUDLEDARE
Toppdelad

Det är oroande att fler är långvarigt beroende av socialbidrag. Det är en av de saker det finns anledning för Moderaternas nya arbetsgrupp att djupdyka i, skriver Ingrid Runsten.

Fokus på barn och unga
Få saker är viktigare än skolan för att ge alla barn goda chanser i livet.BILD: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

En ny moderat arbetsgrupp ska fokusera på barns och ungas villkor i ett brett perspektiv. Det är naturligtvis bra, ju fler som funderar över de här frågorna, desto bättre. Och precis som Moderaternas partistyrelse konstaterar, allting är lång ifrån perfekt, Här finns en hel del kvar att göra. Framförallt finns ett utanförskap som inte minskar. De flesta barn och unga har det bra i Sverige, men allt för många har det inte.

Barnfattigdom har blivit ett begrepp. Att vara fattig i Sverige är naturligtvis inte det samma som att vara fattig i ett u-land. Men oavsett hur man räknar lever allt för många barn i ekonomiskt utsatta hushåll. Barn är fattiga för att deras föräldrar är det och får en tuffare start i livet. Generellt finns stora skillnader mellan främst barn med svensk och utländsk bakgrund och mellan barn med ensamstående och sammanboende föräldrar. Det är utmärkt om nu också det största regeringspartiet tar problemet på större allvar.

Annons:

Det skär in i många frågor, i de allra viktigaste samhällsfrågorna. Det handlar om skolan, den svenska skolan har enligt den senaste så kallade PISA-rapporten tappat i likvärdighet. I ett internationellt perspektiv har skillnaderna ökat mellan olika skolor och elevernas socioekonomiska bakgrund har fått större betydelse. Få saker är viktigare än skolan för att ge alla barn goda chanser i livet. Och här gör konkreta insatser verklig skillnad.

Och så handlar det ju om jobben, jobben, jobben. Om att skapa nya arbetstillfällen och om utbildning, för unga och äldre. Det enda långsiktiga sättet att bryta familjers utanförskap.

Men på kort sikt behövs också andra åtgärder, som en ständig översyn av den ekonomiska familjepolitiken. Och av hur socialbidraget fungerar. Många barnfamiljer är på grund av föräldrarnas arbetslöshet beroende av kommunernas ekonomiska försörjningsstöd under långa perioder och det är inte normerna utformade för. Enligt en artikel i Dagens Nyheter har vart femte hushåll med socialbidrag fått försörjningsstödet i minst tre år.

Barn- och äldreminister Maria Larsson håller med om att så är inte stödet tänkt, det täcker det nödvändigaste men är inte en rimlig levnadsnivå i ett lite längre perspektiv. Kommunerna har visserligen möjlighet att vara mer generösa än socialtjänstlagens försörjningsnorm och ska göra individuella bedömningar, men här finns risk för stora skillnader mellan olika kommuner. Och vad händer med ett barn som år efter år måste försaka sådant som är självklart för jämnåriga kamrater?

Så nog finns det saker att djupdyka i för Moderaternas nya arbetsgrupp, som ska ledas av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Glädjande är också att Moderaterna nu öppnar för att införliva FN:s barnkonvention i svensk lagstiftning. De flesta övriga riksdagspartier är redan för att göra barnkonventionen till lag.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
  • Ingrid Runsten
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post