Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sluta skrämma människor

DEBATT
Toppdelad
Svenskt jordbruk drivs av kunniga jordbrukare som gör sitt bästa för att försörja dig, skriver Bjarne Lembke.

Svar till Bertil Orsmark 6/2. Tidigare artiklar i ämnet införda 17/1 och 23/1.

Ser man historiskt på vår kost så tror jag att man förstår att vi aldrig haft så friska och näringsriktiga råvaror som vi har i dag. När potatisbladmöglet slog till i Europa på 1850-talet dog hundratusentals människor av svält och Irland halverade sin befolkning genom utvandring. När svartrosten slog till blev det Ådalskravaller. Faktum är att bakom de flesta av våra stora historiska katastrofer så ligger det svält.

Annons:

Det är nog svårt att jämföra omega-6 i maten på 1920-talet och i dag. ”På 1950-talet kom pesticiderna och man övergick till kreaturslös drift medförande ökad användning av konstgödsel.” Ja, vid denna tid hade folket genomlidit en lång svältperiod orsakad av andra världskriget och landets ledning lovade ”aldrig mera svält”. Dessutom startade industrialiseringen på allvar och människor flyttade från jordbruken till industrin vilket medförde att allt färre människor skulle försörja allt fler. Konstgödsel och växtskyddsmedel (”pesticider” för att skrämma människor) blev en viktig del i denna utveckling. Slagordet var ”gödsla till liggsädsgränsen och spruta”.

Utvecklingen i jordbruket har faktiskt gått framåt och i dag är såväl konstgödning som växtskydd mycket väl balanserat med resultatet att tillsammans med för svenska förhållanden utvecklade växter så kan 0,8 procent av befolkningen producera mat med hög kvalitet till 99,2 procent. Dessutom har vi utarbetat lagringsmetoder som gör det möjligt att ha tillgång på färskvara året runt i stället för som tidigare rökta, saltade och konserverade livsmedel.

Det finns en risk med de stora kreaturslösa jordbruken och efterfrågan på energi. Förr tog man hand om halmen för djuren och den återfördes till jorden som naturgödsel vilket höll igång den biologiska processen i jordarna och bevarade mullhalten. I dag eldas den upp i värmekraftvärk och i bästa fall återförs en steril aska till jorden. Detta kommer på lång sikt att utarma näringstillgången i jordarna.

När det gäller att utveckla växter med särskilt innehåll av olika fettsyror så tvingas man nog använda ”genetisk modifiering” vilket jag inte tror är särskilt populärt i dag.

Det ligger alltid en romantisk bakgrund när man talar om djurhållning. Vi har i dag en mycket god djurhållning med god kvalitet och sundhet. Vi måste emellertid inse att om vi skulle gå tillbaka till de förhållanden som djuren evolutionsmässigt är anpassade för så måste sannolikt också djurbesättningarna minska dramatiskt i storlek. För att detta ska kunna ske måste fler människor återföras till jordbruket.

Jag är helt övertygad om att om svenska folket lär sig äta en väl balanserad kost av de råvaror som finns i dag så får man tillräckligt med näring för en god hälsa, detta till skillnad från förr då sjukdom och död huvudsakligen orsakades av brist på föda och usel kvalitet.

Återigen sluta skrämma människor med övergödning och pesticider. Svenskt jordbruk drivs av kunniga jordbrukare som gör sitt bästa för att försörja dig och grödorna måste avkasta väl annars går det inte att förränta de enorma kostnader som teknik och jord kostar. Även jordbrukaren ska ha sin lön för mödan.

Bjarne Lembke

med.lic. leg. läkare, specialist företagshälsovård och allmänmedicin, lantbrukare

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post