Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gör allvar av orden

DEBATT
Toppdelad
Det borde vara viktigt för regeringen att satsa brett på ungdomsverksamhet, skriver företrädare för flera kyrkliga organisationer.

Ungdomsstyrelsen har precis fördelat statsbidrag till Sveriges ungdomsorganisationer. För den som hoppats på regeringens högtidliga tal om ökat statligt stöd till civilsamhället blev det en besvikelse. På två år har bidraget per medlem och ungdomsförening minskat med cirka 20 procent. Trots att antalet medlemmar i ungdomsorganisationer på ett år har ökat med nästan 100 000 ungdomar är statsbidraget i kronor räknat i princip oförändrat. Det är inte hållbart.

Än värre är att långtidsprognoserna för statens stöd till ungdomsorganisationer fram till 2015 talar om ett oförändrat bidrag i kronor räknat, man kompenserar inte ens för inflationsuppräkning.

Annons:

Vi kräver att regering och riksdag ser över statsbidraget till ungdomsorganisationer, och återställer de minskningar av stödet per medlem vi drabbats av under senare år. Stödet måste också förändras så att det inte är så beroende av hur det går för andra ungdomsorganisationer. Om en organisation växer kraftigt drabbar det i dagsläget alla andra organisationer. Det är inte rimligt, stödet måste vara långsiktigt förutsägbart.

Idag finns det 101 ungdomsorganisationer som är berättigade till statsbidrag. Tillsammans organiserar vi nästan 700 000 ungdomar i cirka 10 000 föreningar. Vi organiserar scouter, unga politiker, miljövänner, spelvänner, personer med funktionsnedsättningar, etniska minoriteter med mera. Bredden är enorm. Tillsammans förändrar och förbättrar ungdomsorganisationer unga människors vardag samt ger unga tillgång till makt och resurser för att påverka sin egen omgivning.

Dessa stora minskningar av stödet per medlem orsakar naturligtvis problem för våra organisationer. Många av oss har fått stora underskott. Det leder till att vi måste lägga ner projekt för att nå fler barn och ungdomar, eller höja deltagaravgifterna för våra aktiviteter med risk att stänga ute barn och ungdomar från aktiviteter. Är det vad regeringen och riksdagen vill?

Vi vädjar återigen till regering och riksdag; Se till att barn- och ungdomsorganisationer får rimligare ekonomiska villkor genom ett höjt statsbidrag.

Patric Forslin

generalsekreterare Equmenia

Johan Berkman

förbundsordförande Svenska kyrkans unga

Edward Sköllerfalk

ordförande Pingst ung

Joakim Lundqvist

ordförande Ny generation

Olof Edsinger

SALT- Barn och unga i EFS

Mikael Celinder

förbundssekreterare Svenska alliansmissionens ungdom

Martin Brohede

handläggare EFK ung bidragsspår

Daniel R Älverbrandt

generalsekreterare Credo

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post