Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jobbpolitik utan engagemang

HUVUDLEDARE
Toppdelad

Fredrik Reinfeldt verkar mest trött, skriver Lotta Hördin i dagens huvudledare.

Jobbpolitik utan engagemang
Inte ens i hjärtefrågan låter Fredrik Reinfeldt engagerad.BILD: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

En oroväckande hög ungdomsarbetslöshet och en a-kassa som allt fler vänder ryggen, samt en ny skuggfinansminister som sågar en del av regeringens jobbpolitik. Man hade väl trott att Fredrik Reinfeldt skulle kommit lite bättre förberedd till Agenda-studion i söndagskväll. Han fick en drygt 20 minuters lång chans att berätta hur regeringen ser på situationen och vad den vill göra åt den.

Men nej, han tog inte chansen. I stället var det en mycket defensiv, närmast trött och uppgiven Fredrik Reinfeldt som svarade på Anna Hedenmos frågor. De var raka, men statsministern var som vanligt byråkratisk i sina svar. Det distanserar honom från ämnet, och det är lätt att känna att han egentligen inte bryr sig. Så är inte fallet, givetvis är Fredrik Reinfeldt också bekymrad, fast han förmår inte förklara sig på ett vettigt sätt. Han försökte ge en annan bild efter vissa påståenden, men hade för lite konkret moteld att komma med för att det överhuvudtaget skulle tränga igenom skärmen. Han borde ha läst på bättre.

Annons:

I och för sig är arbetslöshetssiffror och statistiken kring arbetsmarknaden något av ett getingbo att ge sig in i. I de svenska siffrorna för ungdomsarbetslösheten finns till exempel en stor andel unga som studerar. Då är de väl egentligen inte arbetslösa? När det gäller a-kassan har man alltid varit tvungen att kvalificera sig för den, alltså ha jobbat innan för att få en ersättning. Nu är många av dem som står utanför unga som inte haft ett arbete eller är nyanlända till Sverige. Det är lätt att gå vilse och inte lättare blir det när det också rapporteras om arbetskraftsbrist, nu senast i Norrbotten där gruvnäringen blomstrar.

Men en statsminister som snodde Socialdemokraternas paradgren, nämligen arbetspolitiken och gick till val på en jobblinje, och som fortfarande hävdar att den ska gälla i alla lägen, måste ha mer att komma med än vad Fredrik Reinfeldt förmår just nu. Det räcker inte att hela tiden bara hänvisa till en sänkt restaurangmoms.

Det är inte fel på de arbeten som nu sägs skapas på hamburgerrestaurangerna. Det är ofta första foten in på arbetsmarknaden för många unga. Men en trovärdig jobbpolitik behöver byggas med mer än så. Och framför allt måste den ge resultat. Det har inte regeringens politik gjort. Detta måste Fredrik Reinfeldt kunna förhålla sig till på ett helt annat sätt än han hittills visat. Om inte, kommer ett S-lag vars självförtroende så smått håller på att återvända, bli svåra motståndare i valet 2014.

Man kan alltid komma med invändningar om att Socialdemokraterna inte heller har så många konkreta förslag på åtgärder. Men om båda lagens budskap liknar varandra eller om politikens innehåll hamnar i bakvattnet så är det till sista andra faktorer som avgör. I valen jämförs kandidaternas dagsform och trovärdighet. Alliansen stod för det fräscha 2006 medan den sittande statsministern Göran Persson var mycket trött.

Och inte nog med att Fredrik Reinfeldt har svårt att uttrycka sig, engagera och beröra, samt komma med vettiga besked. Alliansen verkar spretigare än någonsin med partier som har nog med sina egna bekymmer.

Något som så småningom kan öppna upp för nya konstellationer i den politiska mittenfåran. Det hade i och för sig varit rätt uppiggande.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post