Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Helsingborg behöver bättre tåg

DEBATT
Toppdelad
SJ måste marknadsföra och satsa på Västkustbanan, skriver Christer Wilhelmsson, Resenärsforum.
Helsingborg behöver bättre tåg
Varför har SJ dålig lönsamhet på att trafikera Helsingborg?BILD: Hasse Holmberg

För en tid sedan meddelade SJ att man inte kommer att köra några tåg  på Västkustbanan efter den 10 april. I december 2013 har man för avsikt att köra tåg igen och då betydligt fler avgångar än nuvarande.

Det talas om 10-15 avgångar. Skälet till att man lägger ner trafiken sägs vara dålig lönsamhet . Det må så vara, men man måste analysera varför det har blivit så.

Annons:

Just nu finns inga SJ tåg till/från Helsingborg utan bara Öresundståg. Samtliga tåg mellan Göteborg och Malmö idag går via Hässleholm. Man stannar inte mellan Halmstad och Göteborg förutom ett tåg på morgonen från Malmö och ett från Göteborg på eftermiddagen som stannar i Mölndal. Resorna på morgon – och eftermiddagsavgångarna är typiska tjänsteresor. När det gäller avgångarna måste de anpassas till tågen mot Hamburg i Köpenhamn och mot bland annat Oslo i Göteborg. Vissa tåg måste stanna åtminstone i Varberg med anslutning mot Borås.

SJ:s tåg har betydligt bättre standard än Öresundståg som egentligen är avsedda för regionalt resande. Därför måste SJ marknadsföra och satsa på Västkustbanan. Med riktig satsning finns det en potential ökning av det långväga resandet. Restiden mellan Helsingborg och Göteborg under två timmar är en idealisk restid , framförallt för tjänsteresor. Att en stad som Helsingborg med över 130.000 invånare inte har några SJ-tåg är anmärkningsvärt. Paradoxalt reste man tidigare betydligt  bekvämare mellan Helsingborg och Göteborg än vad man gör idag. Befolkningen längs Västkustbanan ökar kraftig och dessutom finns det många turistmål. Detta sammantaget genererar många resor.

Västkustbanan är Norges förbindelselänk med Kontinenten. Därför bör SJ tillsammans med Norska statsbanorna NSB köra några tågpar.

Kunderna bör erbjudas tyst avdelning i både första och andra klass samt Bistro som erbjuder varma och kalla rätter. Eftersom SJ låter bygga om många vagnar kan några tåg bestå av lok och vagnar där det kan erbjudas en familjevagn där de yngsta resenärerna få leka. Var är alla ombyggda vagnar ?

Det bör finnas möjlighet att köpa biljetter till lokaltrafiken i Skåne och Göteborg ombord på tågen.

Helsingborg behöver bättre tåg – Låt det bli verklighet !

Christer Wilhelmsson, Resenärsforum (Resenärsforum är en organisation för kollektivtrafikresenärer.)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post