Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Motiverat rensa i polisuppgifter

HUVUDLEDARE
Toppdelad
Men det är inte så enkelt som rikspolischefen framställer det.
Motiverat rensa i polisuppgifter
Poliser på Olympia i Helsingborg. Men vad ska polisen egentligen syssla med?BILD: Britt-Mari Olsson HD/NST

Ledningen för svensk polis är pressad av debatten om dåliga utredningsresultat och man måste nu visa handlingskraft. Rikspolischef Bengt Svenson gör det genom att dra en slutsats som är vanlig i alla organisationskriser; Tillbaka till kärnuppgifterna!

Han har fog för sina synpunkter men de blir samtidigt kontroversiella i vissa fall. Som att svårt berusade människor mer är fall för vården än polisens fylleceller. Visst – men svårt berusade människor är inte sällan aggressiva till en punkt där det måste brukas polisiärt våld för att omhänderta dem. Hur skulle detta organisatoriskt hanteras i sjukvården? Genom att polispersonal ständigt måste vara närvarande?

Annons:

Lättare att förstå är att man vill bli av med passhanteringen. Och måste hittegods administreras på polisstationer? Eller ska man där syssla med demonstrationstillstånd?

Polisen har burit med sig en rad uppgifter från gamla tider av typ att vara hjälpkraft i största allmänhet i samhället. Det kan handla om allt från att kontrollera istappar från taken via omhändertagande av djur till transporter till fängelser och vårdinrättningar.

– Polisen är i vissa delar av landet en stor taxirörelse där vi skjutsar personer fram och tillbaka i Sverige. Vi får ofta avbryta planerade uppgifter för att utföra dessa uppdrag – och det är inte alls bra, säger Bengt Svenson till DN.

Och så läggs det på ständigt nya, till exempel att hålla efter dem som skräpar ner på allmänna platser. Under tiden pressas man av det som Bengt Svenson kallar kärnverksamheten, att beivra brott och att utreda brott till exempel.

Rikspolischefen blandar stort och smått men han har naturligtvis rätt i att polispersonal inte ska användas som taxichaufförer eller administrera uppgifter som andra myndigheter kunde ta hand om, till exempel att utfärda pass.

Men hur man skulle kunna slippa den tunga och svåra hanteringen av berusade och drogade personer är svårt att se.

– Jag ifrågasätter att vi ska behöva förvara berusade personer i polisarrester. Vi får stå till ansvar för saker som inträffar som vi egentligen inte har kompetens för.

Så är det men kan det vara mycket annorlunda? Den rimliga lösningen vore att polisen hade tillgång till mer sjukvårdspersonal. Det kommer aldrig att gå att sjukvården ska ta sig an våldsamma personer. Den polisnärvaro som hade krävts i vården skulle förta verkan av den rationalisering man vill uppnå.

Även det som Bengt Svenson kallar en stor taxirörelse är komplext. De människor som ska transporteras kan vara farliga, vilja rymma och så vidare.

Men trots allt – tillräckligt mycket återstår för att motivera det rikspolischefen vill ha, nämligen en överflyttning av vissa uppgifter till andra myndigheter och kommunerna. Samhällsekonomiskt lär det inte bli någon vinst men kan man visa att det skulle vässa polisens effektivitet i kärnuppgifterna är det värt ansträngningen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post