Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kärnkraft för framtiden

DEBATT
Toppdelad
Socialdemokraterna måste ge besked i energifrågan. Det kräver tre skånska riksdagsledamöter från Moderaterna.

Det som fortsatt kännetecknar Stefan Löfven i sin nya roll som oppositionsledare är tystnad. Vi vet fortfarande inte vilka ambitioner Socialdemokraterna har för Sverige, hur det ska finansieras och vem man ska göra det tillsammans med. Ekots senaste lördagsintervju var inget undantag – Löfven gav svepande, motstridiga och oklara besked i energipolitiken. Inte minst när det gäller kärnkraften där det sedan 1991 finns ett S-kongressbeslut för avveckling medan Löfven samtidigt talar om en utbyggnad.

Vi menar att kärnkraften fortsatt är en nödvändig och viktig bas för den svenska elförsörjningen med nära hälften av dagens elproduktion. För att skapa långsiktigt goda förutsättningar för industri och företag som är beroende av el för sin överlevnad är kärnkraften helt nödvändig. Därtill är den dessutom klimatvänlig och bidrar starkt till att Sverige har stora chanser att nå våra klimatmål.

Annons:

Den slutgiltiga stängningen av Barsebäck 2005 skedde på uppdrag av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, ivrigt påhejade av vänstern och Miljöpartiet. I dag lever södra Sverige med konsekvenserna av detta olyckliga beslut som innebär att det inte finns någon kraftproduktion att tala om söder om Oskarshamn. Detta trots att Skåne är en av vårt lands viktigaste tillväxtmotorer med säte för många ledande företag, inte minst inom livsmedelsindustrin. Samtidigt är Sydsverige sedan tidigare drabbat av energiunderskott med orimliga prisskillnader för den enskilde konsumenten gentemot boende i norr, där det finns god tillgång på vattenkraft.

I regeringens klimat- och energiöverenskommelse finns en vision om att Sverige 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Om detta ska kunna uppnås behöver vi all vår nuvarande klimatvänliga elproduktion för att nå våra mål. År 2050 är livslängden dock över för dagens kärnkraftverk, som snart är 35 år gamla. För att vi även fortsättningsvis ska kunna ha kvar kärnkraften har vi ändrat på vår lagstiftning, som tidigare förbjöd uppförandet av nya reaktorer. Därmed har vi nu förutsättningar för att ersätta de gamla.

Stefan Löfven var som facklig ordförande en tydlig kärnkraftsförespråkare. Men sedan han tillträdde som S-ordförande har beskeden inte varit lika tydliga. Vad gäller inom energipolitiken egentligen för Socialdemokraterna? Är ni för möjligheten till att ny kärnkraft ska kunna byggas eller ska den fasas ut? Vilket besked kan Sveriges företag förvänta sig när det gäller tillgången till kostnadseffektiv energi?

Boriana Åberg (M)

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Olof Lavesson (M)

skånska riksdagsledamöter, näringsutskottet

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post