Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vi har utvecklat stödet till de sjuka

DEBATT
Toppdelad
Vi har en sjukförsäkring som ger människor tid att bli friska samtidigt som den uppmuntrar och stödjer återgång till arbete, skriver Gunnar Axén i en slutreplik.

Socialdemokraterna Tomas Eneroth och Annelie Karlsson vill ge sken av att vi idag inte skulle ha allmänna socialförsäkringar (Debatt 9/6). Det är inte sant – sjukförsäkringen är idag, precis som tidigare, en allmän inkomstbortfallsförsäkring där grundprincipen för rätt till ersättning är att man, på grund av sjukdom eller skada, saknar arbetsförmåga och därför åsamkats ett inkomstbortfall.

De förändringar alliansen genomförde handlade istället om att skapa en mer aktiv och mer ändamålsenlig sjukförsäkring. Idag har vi också fått en sjukförsäkring som ger människor tid att bli friska samtidigt som den uppmuntrar och stödjer återgång till arbete. Ett exempel på detta är att innan 2006 kom mindre än en procent tillbaka till arbetslivet efter beviljad sjukersättning medan över 20 000 förtidspensionärer nu har anmält att de har börjat jobba.

Annons:

Kostnaderna för att höja taket i sjukförsäkringen bör därför ställas i relation till sådana satsningar som bidrar till att sjukskrivna kan gå tillbaka till jobbet. De allra flesta har idag avtalade försäkringar som kompletterar sjukpenningen och höjda tak ger alltså inte nödvändigtvis en förstärkt vardagsekonomi, eftersom det för de flesta endast skulle ersätta en del av de avtalade ersättningarna, vilket är detaljer Eneroth/Karlsson inte nämner.

Alliansen vill att fler människor ska komma in i arbetsgemenskapen. Därför har regeringen gjort det billigare att anställa. Vi har också gjort insatser som ska underlätta omställning, förbättra matchningen och utveckla stödet till dem som drabbats av sjukdom eller andra funktionsnedsättningar.

Gunnar Axén (M)

riksdagsledamot

ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Därmed avslutas denna debatt för den här gången. Tidigare inlägg var publicerade 21/5, 25/5, 29/5 och 9/6.

Debattredaktionen

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post