Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Knäpp på näsan för de två stora

HUVUDLEDARE
Toppdelad
Ångfärjan och skolan, här och nu i Helsingborg.
Knäpp på näsan för de två stora
Ångfärjan är en av de frågor som kan ligga bakom att såväl Moderaterna som Socialdemokraterna backar.BILD: Li Fernstedt HD/NST

Från borgerligt minoritetsstyre till rödgrönt minoritetstyre. Så skulle det ha skiftat om det varit val i Helsingborg i dag, enligt den undersökning av partisympatierna som tidningen låtit göra. Nästan som opinionssiffrorna ser ut på riksplanet med andra ord, så brukar det vara, rikstrenden slår igenom. Med den skillnaden att medan det går ganska bra för Socialdemokraterna i landet som helhet så går det faktiskt inget vidare i Helsingborg. 2010 förlorade S ställningen som Helsingborgs största parti, nu ser det ännu sämre ut för Helsingborgs socialdemokrater.

Men också Moderaterna backar i kontrast till partiets urstarka kommunalval 2010. Då bröt de en nästan 30-årig Helsingborgstradition av maktskifte vid varje val. Det var en fjäder i hatten för Peter Danielsson. Om dagens opinionssiffror håller i sig blir det väl lite mer av slokhatt.

Annons:

En parkeringsplats på glödhet tomtmark och en gammal före detta stationsbyggnad spelar fortfarande en central roll i Helsingborgspolitiken. Frågan om Ångfärjan, för eller emot kongressanläggning och för eller emot stationsflytt, har återigen varit högaktuell under våren. Det som många ser som ett svek, den uteblivna folkomröstningen, kan vara ett skäl till att straffa de två största partierna till förmån för Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Och oavsett vad man anser om en folkomröstning om stationsbyggnaden, frågan om Ångfärjan har inte skötts på ett bra sätt. För såväl M som S är det viktigt att vara lyhörda de år som nu återstår av mandatperioden.

Men det finns andra frågor än Ångfärjan där de båda största partierna måste skärpa sig.

Helsingborg har nu haft ett borgerligt styre i snart sex år med Moderaterna som dominerande parti. Och precis som på riksplanet måste man visa på resultat. Ett viktigt område är skolan, Sveriges mest attraktiva kommun skulle ha världens bästa skola. Men så blev det inte riktigt. Helsingborg halkade efter i jämförelser med andra kommuner och fick kritik av Skolinspektionen för att skillnaden mellan skolorna ökade. Nu kommer visserligen en skolsatsning inför nästa år. Det är sent, men ändå bra. Kanske syns ett tydligt resultatet när det är dags för val om två år. Förhoppningsvis har Helsingborg då tagit steg mot att bli en av landets bättre skolkommuner.

Infrastrukturplaner, HH-led i fjärran och utbyggnad av H+ på något kortare sikt. Det är viktigt. Men det får inte skymma här och nu-frågorna, skola, vård, miljö, kultur..., allt det som rör vardagen för alla som bor i staden och byarna runt omkring.

Och så då Socialdemokraterna. De har svårt att synas och höras. Vore det på riksplanet skulle ledarfrågor nu diskuteras. Det gör man också inom S i Helsingborg och har gjort i flera år. Kanske tar de interna striderna allt för mycket kraft och energi.

Men det är två år till nästa val. Lång tid att jobba på. En tröst för såväl moderater som socialdemokrater i Helsingborg. Och om politikerna vill så finns det finns andra möjligheter än blockpolitik och minoritetsstyre med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
  • Ingrid Runsten
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post