Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Inkompetensens kostnader

HUVUDLEDARE
Toppdelad
Myndigheters och statliga bolags slöseri upprör, med all rätta. Hela historien ger signaler om att politiker heller spottar ut synliga lösningar som ska ge signaler om att något faktiskt händer, snarare än att satsa på åtgärder med långsiktiga effekter, skriver Johanna Sturesson.
Inkompetensens kostnader
Myndigheters slöseri kostar. Inte bara pengar, men också skattebetalarnas viktiga förtroende.BILD: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX Christine Olsson

Rapporteringen kring myndigheters och statliga bolags slöseri tycks aldrig ta slut. Nya skandaler avlöser varandra i nyhetsflödet och krav på ökad granskning rullar in.

Det är inte bara slöseriet med representation och fester som upprör. Slarv i Tillväxtverkets satsning för kvinnligt företagande har gjort att resultaten av de 375 miljoner kronor som satsats fram till 2014 inte kan utvärderas. Samtidigt visste den statliga Stiftelsen för strategisk forskning inte om att deras pr-satsningar – för 9,3 miljoner kronor – skulle upphandlas. Dessutom har Näringsdepartementets julfest bokförts som konferens, trots att huvuddelen, både tids- och kostnadsmässigt, utgjordes av festligheter.

Annons:

Är det helt enkelt frågan om okunskap? Att som vd för en statlig stiftelse inte känna till de mest grundläggande regler är mycket allvarligt. Speciellt med en budget som uppenbarligen rymmer en mångmiljonsatsning på marknadsföring. Dessutom har man inte brytt sig om att få in verifikationer, alltså specifikationer på vad miljonerna som betalats till det anlitade konsultföretaget egentligen använts till. Hela den affären osar av inkompetens.

Men även Tillväxtverkets satsning på 375 miljoner kronor för ökat kvinnligt företagande ger liknande signaler. Satsningen gäller 2007 till 2014 och innefattar utbildningsinsatser för kvinnor som antingen redan är företagare eller vill starta eget. Men vid starten krävde inte länsstyrelser och regionerna, som förmedlade pengarna till olika projekt, att deltagare skulle ange sina organisations- eller personnummer. Med andra ord finns ingen möjlighet till utvärdering av vilka resultat projektpengarna haft.

Att Näringsdepartementet ändrat i sin bokföring för att lägga den nämnda julfesten som en konferens handlar kanske inte om okunskap, snarare om manipulation. Att departementet uppenbarligen tror sig kunna ändra i bokföringen i efterhand för att framstå i bättre dager är inte bara oroväckande. Strategin har också haft motsatt effekt.

Hela historien tyder på vidlyftighet. Det verkar finnas en tendens av att politiker och det allmänna hellre satsar synligt än effektivt. Det finns en fara med ett samhälle där beslutsfattare spottar ut synliga lösningar som ska ge signaler om att något faktiskt händer, snarare än att satsa på åtgärder med långsiktiga effekter. Ofta är det förändringar i grundstrukturer som krävs för att komma till rätta med olika problem. Men dessa tar tid och ger inte märkbara resultat på en gång. Därför kan det bli attraktivare för politiker att göra mediemässigt mer lyckade insatser. Det kan visa sig vara bedrägligt.

Agerandet tyder också på en bristande respekt. Det visar på en kultur av att spendera pengar utan att ta hänsyn till vems pengar man förvaltar och på vems mandat man egentligen agerar. Här är det skattebetalarnas. Hade ansvariga främst haft det för ögonen vore skandalerna nog inte lika många.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post