Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Viktig ambition – dåligt förslag

HUVUDLEDARE
Toppdelad
Alliansen vill ta bort taxeringsvärdet för att omöjliggöra en tillbakagång till fastighetsskatten. Det är en positiv ambition, men det förslag som i går presenterades för regeringen slår hårt mot olika grupper och håller inte. I den mån det går är det viktigt med blocköverskridande överenskommelser, därför behöver nu oppositionen ge tydliga besked, skriver Johanna Sturesson.
Viktig ambition – dåligt förslag
Frågan om fastighetsavgiften är ingen lek – oppositionen behöver ge besked om var man står.BILD: JESSICA GOW / SCANPIX

Höjt tak för fastighetsavgiften, fördubblade kostnader för småhusägare på flera håll i landet och högre avgifter för redan dyra storstadslägenheter. Det är möjliga konsekvenser om regeringen väljer att införa ett utredningsförslag som i går presenterades. Utredningen handlade om hur taxeringsvärdet skulle kunna ersättas med en annan metod för att bestämma fastighetsavgifterna. Men förslaget liknar mer en tillbakagång till det gamla systemets konsekvenser än en garanti för att fastighetsskatten aldrig ska kunna återinföras.

Det är nämligen ambitionen med hela utredningen. När alliansen gick till val 2006 lovade man att ändra fastighetsskatten som för många med hus som stigit i värde blivit helt ohållbar. Det tak på 6800 kronor om året som infördes ändrade situationen för många och förslaget hjälpte alliansen till regeringsmakten.

Annons:

Men än är man inte nöjd. När reformen genomfördes var det med stort motstånd från oppositionen. I dag finns inga krav från något parti på att återinföra skatten men alliansen, och framförallt Kristdemokraterna som från början drev frågan, vill ha en garanti för att det heller aldrig görs. Därför vill man nu ta bort taxeringsvärdet och på så sätt omöjliggöra en enkel tillbakagång.

Det är en positiv ambition som grundar sig i att en så viktig fråga som fastighetsavgifter, något som i stor utsträckning påverkar många privatpersoners och familjers ekonomier, inte ska kunna ändras hur som helst. Det är något Socialdemokraterna också tar på allvar. Stefan Löfven har uttryckt att eventuella förändringar kräver blocköverskridande stöd. Samtidigt är det inte konstigt att det finns en oro för en upprivning när Socialdemokraterna aldrig riktigt satt ner foten.

Det ger upphov till frågor. Vill man inte återinföra skatten för att opinionsläget inte håller i dag eller för att skatten slog fel och därför inte är önskvärd? Här måste oppositionen ge tydligt besked.

Men förslaget bör i vilket fall inte genomföras som det presenterades i går. Istället för att basera fastighetsavgiften på taxeringsvärde föreslås att boytan ska avgöra. Dessutom ska landet delas in i tre olika regioner där kostnaderna blir olika höga. I storstadsregionerna höjs taket från 6800 kronor till 10 000 kronor, i mellankommunerna höjs det lite mindre medan det i stället sänks i glesbygden.

Det skulle innebära stora kostnadsökningar för vissa, även på landsbygden. I flera kommuner skulle den genomsnittliga höjningen ligga på 200 procent. I Klippan skulle varannan småhusägare få höjd skatt med i genomsnitt 33 procent, visar siffror från SCB som tagits fram på uppdrag av föreningen Villaägarna.

En återgång till gamla tiders fastighetsskatt är inte önskvärd för någon. Men gårdagens förslag till förändring håller heller inte. Det är dags för oppositionen att visa vad man vill i frågan och på så sätt möjliggöra för regeringen att bjuda in till blocköverskridande överläggningar. Och om taxeringsvärdet verkligen ska avskaffas måste det göras på ett sätt som inte slår hårt mot olika grupper.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post