Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Val i Pakistan utan comeback

UTBLICK
Toppdelad

När Pakistan nu ska gå till val kommer inte mycket att förändras.

Val i Pakistan utan comeback
Elisabeth Braw.

När jag var liten och pappa, prästen, gjorde hembesök kom han ofta hem med kakor till oss. Samma sak gjorde jag för ett par år sedan, när jag efter ett besök hemma hos en person återvände hem med kakor till barnen från sagda person.

Personen var general Pervez Musharraf, Pakistans förre diktator, som jag hade intervjuat i hans exilhem i London. Efter intervjun kom hans betjänt med mat, så där satt vi, Musharraf och jag, och samtalade om hans barndom i vad som nu är Indien. Efter vår måltid fick jag alltså med en liten påse till barnen.

Annons:

Nu är Musharraf, som kom till makten genom en militärkupp år 1999 och utnämnde sig till president två år senare, tillbaka i Pakistan. Precis som han sade till mig i intervjun ville han delta i parlamentsvalet – som äger rum på lördag – med sitt nya parti, All Pakistan Muslim League, och han var säker på att finna stort stöd bland folket.

Så blev det inte. Först satte en domstol Musharraf under husarrest. Brottet: han avskedade domare under sin tid som president, och dessutom anklagas han för inblandning i mordet på Benazir Bhutto, den förra premiärministern. Nu har Musharraf dessutom förbjudits från att delta i valet. Någon comeback kommer det inte att bli för honom.

Men sannolikt hade han inte lyckats särskilt bra även om han hade fått delta i valet. Mina pakistanska vänner berättar enhälligt att han var en bra president: han var inte korrupt (eller i alla fall mycket mindre än Pakistans demokratiskt valda ledare), såg till att landet sköttes ordentligt och tog medborgarrättigheter på allvar.

Men så kom 9/11 och kriget mot terrorn. George W Bush tvingade Musharraf att välja om han var med eller mot USA, och tja, då hade han inget val. Men för att blidka de krafter som sade att han sålde ut Pakistan till USA fick han göra överenskommelser. Dåliga överenskommelser. Musharraf förlorade sin trovärdighet i hemlandet. Det var bara en tidsfråga innan han blev tvungen att avgå och lämna landet.

Sedan dess har Pakistan letts av Benazir Bhuttos make, Asif Ali Zardari. Mister Ten Percent kallar pakistanierna honom – så korrupt anses han vara. Och vad mer är: de är övertygade om att det var han som låg bakom mordet på Bhutto: han ville ju komma till makten, påpekar de, och just det har han gjort.

När Pakistan nu ska gå till val kommer inte mycket att förändras. Folk kommer att rösta på samma parti som alltid, trots att de vet att partiets ledare och folkvalda är korrupta. Partierna har sina revir, och i ett samhälle där en liten feodal elit styr både partier och annat vågar herr medel-Khan sällan ge sin röst till någon annan, även om förre cricketstjärnan Imran Khan och hans parti förväntas vinna några parlamentsplatser. Och som en av mina pakistanska vänner sade häromdagen: det är ok att Musharraf ställs inför domstol, men då borde resten av våra politiker också göra det.

Mina pakistanska vänner lägger ivrigt upp kommentarer på Facebook. Det som ändå är värt att fira är att ett pakistanskt demokratiskt valt parlament för första gången har suttit kvar i en hel mandatperiod: inga nyval, ingen statskupp. En liten tröst kanske för alla de väljare som inte står ut med Zardari och hans gäng men vet att de inte kan bli av med dem.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post