Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Till val på bortförklaringar

GÄSTTYCKAREN
Toppdelad

Alla skyller på alla i skoldebatten. Vems är felet?

Till val på bortförklaringar

Det är panik i skoldebatten. Utspel läggs till utspel. Utredning läggs till utredning. Och alla skyller på alla. Vems är felet?

Borgarna skyller på sossarna. Sossarna skyller på Björklund. Sverigedemokraterna skyller på invandrarna. Vänsterpartiet skyller på alla andra. Och Miljöpartiet ber om ursäkt för att man inte förstått vad man ställt till med.

Annons:

Väljarna har nu att ta ställning till vilken bortförklaring som är bäst.

Det är många reformer som drabbat skolan. Göran Persson, som var skolminister drev igenom kommunalisering av skolan med hjälp av Vänstern. Det var Ylva Johansson, som då var skolansvarig i VPK, som drev sitt parti in i fällan. Ylva tackades för hjälpen några år senare, då hon blivit medlem i Socialdemokraterna. Hon utsågs till statsråd.

När samme Persson som kommunaliserat skolan under krisåren på 90-talet skulle sanera statens budget så blev det, inte minst, genom besparingar i socialförsäkringarna. Vilket fick den piffiga följden att kommunerna fick ökade kostnader för lagstadgade socialbidrag. För att inte gå i bankrutt sparade man på skolan. Antalet vuxna reducerades. Lärarnas arbetsmiljö blev sämre. Lärare fick ta på sig rollen som kuratorer, vaktmästare och byråkrater. Inte blev det bättre när MP drev igenom att lärare också skulle skriva omfattande omdömen om varje elev redan från första klass.

Som grädde på moset infördes såväl skolpeng som den pikanta rätten för riskkapitalbolag att tjäna pengar på skolor. Världen tittade med häpnad på Sverige. Plötsligt, mitt i hela svackan, kom inte bara en liten parvel till skolan. Utan främst en påse med pengar. Vilket naturligtvis påverkade skolan, lärarna, rektorerna, studierna, urvalet, betygen, föräldrarna och eleverna. Till det sämre, hävdar jag.

Det är aldrig bra när skolledare betraktar små parvlar som äntrar livets stege som små penningpåsar. Bedömande blickar på temat "är du lönsam, lille vän" gör inte skolan bättre. Inte livet heller.

Och skoldebatten pågår. Alla jagar den perfekta bortförklaringen. Ett tips till borgerliga politiker, som desperat söker retoriskt fiffiga bortförklaringar, är att föra ner ansvaret till Olof Palme. Det var han som 1968 lade den proposition till riksdagen som innebar att Sverige skulle anamma den tomma mängdens filosofi…

Ni som har några år på nacken kommer nog ihåg mängdläran som skulle frälsa den svenska skolan. Matematiken skulle inte längre bestå av räknetal. Utan av mängder, delmängder och… tomma mängder. Euklides skulle begravas. 45 000 lärare sattes i skolning, föräldrar uppmanades att gå Hermodskurser för att kunna bistå sina telningar som inte fattade ett jota. Abstraktionsnivån var av den art att en normalbegåvad förälder kunde få krupp.

Eleverna var förvirrade, föräldrarna förtvivlade och väljarna förbannade. Så Olof Palme, som var en snabbfotad politiker, lovade inför valet 1974 att projektet skulle läggas ner. Det var dags då.

Tomma mängder har satt sina outplånliga spår på en hel nation. En del av de drabbade är numera skolpolitiker. Tycks det.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Opinion
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post