Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Det var lite jobbigt med uppmärksamheten"

Allmänt
Toppdelad
Hon är en av få kvinnor i ett VM som verkligen är en mans värld. Här pratar SVT:s Marie Lehmann om kändisskapet som kom med Hockeykväll och tv som ett gift.

Det börjar med tre killar som springer ut och in ur en bil. Bilden är i svartvit och det spelas typisk 20-talsmusik. Några sekunder senare blir det färg. Kenny Jönsson kommer in i bild och vi förstår att det handlar om hockey.

Vi är i CBC:s (Kanadas motsvarighet till SVT) högkvarter i Quebec. Här sitter reportern Marie Lehmann och kameratjejen Elin Brännström och klipper reportaget med Kenny Jönsson, Anton Strålman och Fredrik Warg som ni kunde se i Sportnytt i fredags.

Annons:

SVT-tjejerna har långa dagar här på VM. De gör snabbintervjuer efter matcherna, nyhetsinslag och reportage. Men det finns mycket mer jobb än det. Redigeringen och att få hem materialet är saker som tar tid.

— Det här reportaget är på 3 minuter och 15 sekunder. Det är ganska långt för ett tv-inslag. Vi har varit ute och filmat i tre timmar, sen sitter vi och klipper i tre timmar och det tar två timmar att skicka hem det, säger Marie Lehmann.

Hon tog i höstas över populära Hockeykväll och det blev en omställning för henne.

- Jag kan tycka det har varit lite jobbigt första året med Hockeykväll. Det blev ju mer uppmärksamhet. Det spelar ingen roll om de skriver bra eller dåligt. Det tar ett tag att vänja sig vid det.

Men du har väl mest fått bra kritik för Hockeykväll?

— Det har inte varit nån fara. Men just själva grejen att man blir en mer offentlig person. I höstas tyckte jag det var jobbigt. Att man aldrig riktigt är ledig. Det spelar ingen roll om man är med ungarna eller gör nåt annat, man måste ha tv-sportrollen. Man kan ju inte be nån dra åt helvete. Det hade ju jag inte gjort innan heller men... Det tog tid att vänja sig vid rollen.

Du går inte omkring och är avundsjuk på TV6-gänget som sänder VM?

— Jag kan ju mest tycka synd om tittarna. Jag vet inte om alla har sexan. Vi märker att många tittar på Hockeykväll trots att vi inte sänder matcherna live. Det är som det är. Vi har våra grejer. JVM är ju ashäftigt att göra. På många sätt mer lättjobbat än det här

Många som jobbar med tv säger att det är som ett gift.

- På många sätt är det det. Jag spelade elitseriebasket tidigare och i en direktsändning är det samma sak som händer i kroppen. Det gäller att vara förberedd för när du är där har du bara dig själv att lita på. Det har mycket gemensamt med idrotten. Du kan aldrig förutse vad som ska hända.

Hon och Niklas Wikegård får väldigt få arga mejl och Marie säger att hon trivs väldigt bra med experten som jämnt talar i rubriker.

— Han är så mycket känslor, och inte alltid så mycket hjärna. Det är det som är så härligt med honom. Men ibland måste jag hålla igen honom. Det är en ganska svår balansgång.

I Nordamerika är kvinnliga sportjournalister vanligt. I Sverige är de fortfarande förvånade få.

— Det kommer fler och det är bra. Jag vet inte vad de beror på för tjejer är ju lika sportintresserade som killar. Först finns väl det en broms. Om bara killar jobbar med sport tycker tjejer kanske inte det är lönt att testa.

Är du extra utsatt som kvinna?

— Nej, det tycker jag inte. Så har jag aldrig känt. Jag skiter i det där. Jag gör det för jag tycker det är kul. Sen går det aldrig att tillfredställa alla. Man får göra det man är bra på.

Hur ska man få fler kvinnliga sportjournalister. Ska man kvotera in?

— Jag kan tycka det har kvoterats i alla år. Hur många dåliga är det inte som kommer in för att de är killar? Och de kan ju sport för att de är killar. Jag tror att det krävs mer av en kvinna som vill bli sportreporter. Hon får bevisa, killar förväntas kunna.

Marie Lehmann

Ålder: 43.

Familj: Make och tre barn. Har varit gifta i 20 år den 1 juli.

Bor. Tyresö.

Intressen: Det är barnen förstås, huset och allt däromkring hemma. Sen är det mycket sport. Jag tittar mycket på sport på tv, går på sport och ungarna sportar.

Lyssnar på: Barnen förhoppningvis. Jag lyssnar också mycket på musik när jag slappnar av.

Vad är roligast att göra i en tv-produktion: Jag älskar att sitta och klippa inslag och se hur det man planerat och gjort blir. Men ska jag gradera tycker jag att vara programledare i en studio på plats i ett stort mästerskap är roligast.

Aktuell: SVT:s reporter på plats på hockey-VM och programledare för Hockeykväll.

Tre höjdpunkter i Marie Lehmanns karriär

Bäckström och Ovetjkin

När vi var nere i Florida och träffade Nicklas Bäckström för en och halv månad sen. Vi fick en intervju med honom och Ovetjkin. Det var kul att se hur de fungerade tillsammans.

Turin-OS 2006

Hela mästerskapet som varade i två och en halv vecka var jättekul. Det var första gången vi hade en öppen studio där och det var extra kul.

Friidrotts-VM 2007

Vi hade en plats precis vid mållinjen. Kommer fortfarande ihåg 400-meterslöparna när de kommer in i sista kurvan. De låg alla på rad och det var så imponerande. Wow, så otroliga idrottsmän.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post