Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Experterna: En stor förlust för svensk hockey

ISHOCKEY
Toppdelad
Hockeysverige beklagar Kenny Jönssons beslut att lägga av. "Det är en stor förlust för svensk hockey", säger Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson. Och han är inte den enda som sörjer.
Experterna: En stor förlust för svensk hockey

Förbundskaptenen fick beskedet på torsdagen. Trots att han beklagar beslutet förstår han Kenny.

— Det är tragiskt att han slutar men samtidigt måste man respektera Kennys beslut, säger han.

Annons:

Enligt förbundskaptenen är det svårt att värdera exakt hur stor betydelse Kenny Jönsson har haft. Men att backklippan och tillika lagkaptenen i Tre Kronor slutar blir förstås ett avbräck.

— Han har varit en ledande figur och det han har gjort har han gjort mycket bra. För oss har han varit vår bästa back konstant de sista åren.

En som också beklagar Kennys beslut är den förre Rögletränaren Christer Abrahamsson. Det var han som 1991 plockade upp en färsk och oprövad juniorback till Rögles seniortrupp.

Såg du redan då att Kenny skulle bli så bra som han blev?

– Nej, sådant går inte att förutse. Jag såg att han var bra men att han skulle bli så bra, det förstod jag inte då. Jag tittade på en enda juniorträning innan jag bestämde mig för att flytta upp honom. Det höjdes en hel del ögonbryn och folk sa "–Nej, nej, ta inte honom. Det är flera spelare som ligger före". Men man kan se hockey på olika sätt och jag har aldrig varit rädd för juniorer. De bästa ska spela, oberoende av ålder.

Vad har han betytt för svensk hockey?

– För Rögle och för svensk hockey är det här ett rejält manfall. Att han var kapten i landslaget säger väl egentligen allt om vad han har betytt. Det är en riktig idrottsman men ett stort hjärta och bra ledaregenskaper.

Är du förvånad över hans beslut?

– Både ja och nej. Han har ju råkat ut för en hel del skador, både ryggskador och hjärnskakningar. Det sliter en hel del på kroppen. Kenny har alltid varit en klok kille så jag respekterar hans beslut.

Har du några speciella minnen med Kenny?

– När vi gick upp i Elitserien 1992. Kenny, Kari Eloranta och Daniel Johansson och hela kvalserien. Det var en underbar tid där Kenny visade hur skicklig han var. Jag sa till honom att om han skötte sina kort rätt så skulle han snart spela i NHL. Och sen rullade det ju bara på.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
Relaterat
Kennys karriär i bilder

Kennys karriär i bilder

Nu måste Hansson tänka om

"Jag är helt tom och färdig"

"Jag är helt tom och färdig"

Kenny Jönsson lägger av

Kenny Jönsson lägger av

Gath: "Kennys beslut var ingen överraskning"

Fansens hyllningar till Kenny Jönsson

Fansens hyllningar till Kenny Jönsson

Livet efter Kenny Jönsson blir tufft för Rögle

Livet efter Kenny Jönsson blir tufft för Rögle

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post