Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

NHL-center klar för Rögle

ISHOCKEY
Toppdelad
En jätte lämnar – men ett nyförvärv kommer. NHL-meriterade centern Jeremy Colliton är klar för Rögle.
New York Islanders-centern Jeremy...

För några dagar sedan avslöjade Sporten att Jeremy Colliton, en storväxt center med NHL-meriter, var ett hett namn för Rögle. Nu är det klart. Den 24-årige kanadensaren från NHL-klubben New York Islanders organisation har skrivit på för ett år.

— Det känns kanon. Det här kommer att bli jättebra, säger sportchef Roger Hansson om sitt senaste nyförvärv.

Annons:

Med Jeremy Collitons påskrift är kvoten på två transatlanter fylld. Sedan tidigare har Rögle signat landsmannen Eric Beaudoin. Och en sak är klar. I år satsar Rögle på storlek. Med Beaudoin på 195 centimeter och 100 kilo och Colliton på 188 centimeter och 91 kilo är skillnaden markant jämfört med bröderna Abbott som spelade ifjol.

— Jag tror aldrig vi kommer åt det sättet som Abbottarna spelade på. Men jag är oerhört nöjd med de två som vi fått in nu. Det fanns vissa begränsningar med Abbottarna då de var svåra att sära på och att hitta en tredje länk som passade.

Och Roger Hansson har medvetet satsat stort.

— Vi har klarat oss genom att vi vänt laget från att bara vara ett skridskoskickligt lag till ett större lag men fortfarande skridskoskickligt. I Colliton får vi en spelare som jobbar stort över hela banan. Han är hungrig och har den där viljan att vinna till hundratio procent varje dag.

När Sporten når Jeremy Colliton motiverar han sitt beslut att välja Rögle så här:

— Det är en bra möjlighet för mig. De visade stort intresse för mig och det är ett lag som vill bli bättre. Jag vill gärna vara med om nåt sånt och chansen att spela i en liga som elitserien får man kanske bara en gång i livet. Jag vill åka över där och bidra och förhoppningsvis går det bra, säger Colliton.

Han har spelat sammanlagt 42 NHL-matcher de senaste fyra säsongerna för New York Islanders och känt att han inte fått chansen att slå sig in i ligan.

— Det har varit upp och ner. Jag har inte fått någon fulltidsroll i NHL och jag vill fortsätta att utvecklas. Och det känns som Rögle kan vara ett ställe där jag kan göra det.

Han vet en hel del om klubben och det har han hört av lagkamraterna Robert Nilsson och Frans Nielsen.

— Alla jag pratar med kan inte berömma stämningen på deras hemmaplan nog och jag vet att detta blir deras andra säsong i högsta serien, den här sejouren. Jag har hört att det är ett bra ställe att spela på och alla säger att jag inte kommer att ångra mig.

Han beskrivs som en stor, stark tvåvägsspelare med bra skridskoåkning och han är en bra tekare. Statistiken imponerar kanske inte, men det har sina förklaringar.

— Det beror lite på vilken roll du har hur mycket poäng du gör. Förra året och första året spelade jag mer i en offensiv roll och producerade. De två åren däremellan hade jag en mer defensiv roll. Det gjorde att jag utvecklade mitt spel och jag tycker att jag kan spela i alla situationer.

— Skridskoåkningen är en av mina styrkor och jag tror att spelet på stor rink kommer att gynna mig. Men man vet aldrig förrän man kommer dit.

En spelare som tillbringat fyra säsonger i Islanders organisation vet förstås vem Kenny Jönsson är.

— Jag såg att han har lagt av. Jag känner inte Kenny för när jag blev draftad blev det lockout. Så jag var aldrig med på samma träningsläger som Kenny och sen flyttade han hem. Men jag vet att han var en riktigt bra spelare och att han betydde mycket för Rögle.

Jeremy Colliton

Född: 13 januari 1985 i Blackie, Alberta, Kanada

Längd: 188 cm

Vikt: 91 kg

Position: Center

Skjuter: Höger

Klubb 08/09: New York Islanders (NHL) 6 matcher, ett assist. Bridgeport (AHL) 56 matcher (8+28=36 poäng).

Statistik som proffs: NHL: 42 matcher (1 mål+2 assist). AHL: 232 matcher (48 mål+83 assist).

Övriga meriter: Vann JVM-guld med Kanada 02/03 (U18) och 04/05 (U20).

Aktuell: Kan bli Rögles andra nyförvärv från Kanada

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
Relaterat
NHL-center aktuell för Rögle

NHL-center aktuell för Rögle

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post