Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Förbundet vill dra ner på importerna

Volleyboll
Toppdelad
Engelholms japanska passare Naoko Hashimoto är en av de största profilerna i elitserien – men nu vill förbundet begränsa antalet utländska spelare.
Förbundet vill dra ner på importerna
Naoko Hashimoto har varit en frisk fläkt i svensk volleyboll och många hävdar att elitserien blir sämre om antalet utländska spelare begränsas ännu mer.BILD: Johan Persson Johan Persson HD/NST
...

Mitt under SM-slutspelets avgörande finaler pågår ett arbete för att göra elitserien och svensk volleyboll ännu bättre. Ett av förbundets förslag går ut på att minska antalet utländska spelare och det är en ständig fråga som åter blivit högaktuell.

– Vi har ju haft hårdare regler tidigare och nu har väl förbundet upptäckt att vi har för få svenska spelare som håller klassen. Det är därför man vill göra något, säger EVS-tränaren Tina Celinder Nygren.

Annons:

Tina är som bekant även förbundskapten och i den rollen ser hon förstås gärna att fler inhemska tjejer får chansen att spela tuffa matcher, mot bra motstånd. Hon välkomnar en diskussion, men går förslaget igenom ser Tina också klara risker:

– Det handlar i första hand om att upprätthålla en bra nivå och då behövs de utländska tjejerna i våra lag, säger hon. Utan dem skulle inte kvalitén bli lika hög som den är i dag, det är jag helt säker på.

Enligt dagens regelverk får varje klubb ha obegränsat antal utländska spelare i sin trupp, men bara fyra av dem får samtidigt vara inne på plan. Nu vill förbundet utöka antalet svenska spelare till minst tre och för EVS – där Åsa Gustavsson, Minni Flemark, Andréa Jacobsson och Sara Pettersson haft givna platser – skulle det alltså inte spela någon större roll. Inte heller kvällens finalmotståndare Katrineholm skulle behöva se om sitt hus, även om deras trupp innehåller fler utländska tjejer än Engelholms.

– Nej, och jag tror nästan bara det är Lindesberg som hade drabbats den här säsongen, säger sportchefen Fredrik Tågsjö. Men det finns ändå anledning att fundera över det här och kanske hade det varit en bättre väg att minska antalet lag. Då hade vi fått fler tuffa matcher och det hade varit mer utvecklande.

Förbundets förslag är ute på remiss och från EVS-håll vill man i alla fall se en precisering, för att samma regler ska gälla i elitserien som när laget kommer ut och spelar i Europa.

– I vårt svar på remissen vill vi att en eventuellt utökad begränsning bara ska gälla för "icke-européer", säger Tågsjö. Annars hade det ju varit konstigt, eftersom våra motståndare inom EU sätter ihop sina lag med de förutsättningarna.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post