Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Man svävar lite grand på moln"

ishockey
Toppdelad
Rookien Marcus Johansson tar hela NHL med storm och har siktet inställt på Stanley Cup-bucklan. "Jag lever min dröm", säger 20-åringen när Sporten träffar honom i Washington.
Marcus Johansson (i mitten) jublar...
Marcus Johansson.
"Han har gjort väldigt bra ifrån sig...
"Försvarsspelet imponerar...
Marcus Johansson trivs redan...
"Han är en bra allround-spelare som...
"Sättet som han utvecklats på under...

Washington Capitals har precis avslutat ännu ett träningspass under det heta Stanley Cup-slutspelet. Landskronasonen Marcus Johansson skrinnar av träningsrinken ”Kettler Capitals Iceplex”, som märkligt nog är belägen på åttonde våningen i ett shoppingcentrum, och sätter sig ner i omklädningsrummet. Han spricker upp i ett brett leende.

– Hockey blir inte roligare än så här. Bara att få spela på den här nivån med ett sånt här gäng gör att man svävar lite grand på moln, säger Marcus när Sporten träffar honom på plats i Washington.

Annons:

Runt omkring honom intervjuas stjärnor som Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström och Alexander Semin. Det var dock Marcus Johansson som hade hjälterollen i den fjärde åttondelsfinalen mot New York Rangers. Han gjorde sina två första slutspelsmål, matchades hårt, fick pris som bäste spelare och prydde omslaget på tidningen Washington Post dagen efter.

– Slutspelshockey passar mig väldigt bra. Det går lite snabbare, alla tacklar lite hårdare och publiken är mer högljudd. Sen är det alltid kul att få vara med och bidra med mål, säger 20-åringen blygsamt och tillägger snabbt:

– Nu är det viktigare än någonsin att hålla sig själv i skinnet och det är jag väldigt noggrann med att göra. Det finns alltid en risk att framgång stiger en åt huvudet.

Debutsäsongen i NHL har varit en total succé. När chansen dök upp tog han den, något som den blixtsnabbe centern ofta har gjort hittills under sin unga karriär.

– Det var samma sak i Färjestad. Jag skulle egentligen bara vara med i ett par matcher under försäsongen, men gjorde så pass bra ifrån mig att tränaren lät mig stanna. Hade jag inte presterat då skulle vi nog inte ha suttit här i dag. De tillfälligheterna är jag tacksam för.

Marcus är uppvuxen i Borstahusen, utanför Landskrona, och kommer från en hockeyfamilj (brorsan Martin blev nyligen klar för Brynäs och farbrodern Gunnar är legendar i Färjestad).

– Vi hade en landhockeyplan nästan precis bredvid huset där vi alltid lirade. Jag spelade i Lejonet när jag var en liten skitunge, sen var vi fyra-fem stycken som gick över till Malmö.

Några år senare valde Marcus att lämna hemorten för hockeygymnasiet i Karlstad. Via spel i Färjestad blev han sedan lagkapten i juniorlandslaget och draftades i första rundan av Washington.

– Jag har alltid valt att gå min egen väg. När Washington kom med ett erbjudande var det många som tyckte att jag skulle ta ett år till i Sverige, men jag kände att det var rätt tid att ta steget över. Man ska se till att lyssna på sig själv och strunta i vad alla andra säger.

Marcus utstrålar en tydlig trygghet. Just den egenskapen har han stor nytta av både på och utanför isen.

– Den tidiga flytten till en egen lägenhet gjorde att jag vande mig vid att spendera mycket tid ensam. Jag är en väldigt lugn person och kan sitta en hel dag utan att göra något vettigt. Fast det kan i och för sig bero på att jag är lite halvlat också, skrattar Marcus och poserar framför kameran.

– Samtidigt så kan jag slappna av helt på isen och bara fokusera på det jag är bra på. Jag bryr mig inte om vad mina motståndare heter.

När Sporten fotograferar Marcus Johansson stiger jublet bland lagkamraterna och gliringarna haglar. Forwarden Jason Arnott sågar frisyren medan backen John Carlson busvisslar och tjuter att han aldrig kommer att fastna på bild.

– Det är klart att jag kände mig ganska liten under de första träningspassen med laget. Men nu har jag märkt att ingen är större än någon annan här inne. Jag trivs skitbra.

Under slutspelet har flickvännen och brorsan kommit för att hälsa på. Det betyder mycket för Marcus som berättar att saknaden av familjen är stor ibland.

– Även om jag är van att bo själv så är det ju ett rejält steg att sticka till USA. Men jag gillar Washington, det är en storstad utan att vara för stor. Nu när nära och kära hälsar på känns allting lite mer som hemma.

Omklädningsrummet töms på folk och Marcus är nästan ensam kvar. Han stuvar upp sina skridskor på hyllan med nummer 90. New York Rangers besegrades med 4–1 i matcher, nu väntar Tampa Bay Lightning i kvartsfinalen (första matchen spelades i natt svensk tid).

– Jag njuter av det här under varje sekund och det är klart att man siktar på Stanley Cup-bucklan nu...

Marcus avbryts av Washingtons sönderstressade pressansvarige som meddelar att ESPN vill intervjua honom direkt efter duschen.

– Drömmen är att någon gång i framtiden vinna VM och OS. Fast ärligt talat känns det som att jag lever min dröm redan nu.

Marcus Johansson

Ålder: 20 (född den 6 juni 1990).

Längd/vikt: 181 cm/82 kg.

Position: Center.

Skjuter: Vänster.

Från: Borstahusen, Landskrona.

NHL-debutsäsongen i siffror: 27 poäng (13 mål+14 assists) på 69 matcher under grundserien samt två mål och två assist på fem matcher hittills under slutspelet.

Aktuell: Gör succé i Washington Capitals som möter Tampa Bay Lightning i andra omgången av Stanley Cup-slutspelet.

Washington Capitals spelade sin första match i andra omgången mot Tampa Bay natten till lördag. Match 2 spelas 1.00 natten till måndag och sänds på ESPN America.

Röster om Marcus Johansson

Marcus Johansson, eller ”Mojo” som han numera kallas, har snabbt blivit populär i Washington. Vi gick upp på läktarna i hemmaarenan Verizon Center för att höra vad fansen tycker om honom.

Enkät och foto: Linus Ahlin.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post