Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Alla febrar – utom Lindholm själv

ishockey
Toppdelad
NHL-scouterna flockas runt honom och hajpen är total. Den ende som verkar oberörd är Hampus Lindholm. "Jag har nog alltid varit den lugna typen", säger 18-åringen, som i går skrev på ett nytt ettårskontrakt med Rögle.

Hampus Lindholm kisar mot den ljumma marssolen och poserar lydigt för fotograf Barbro Hallins kamera. Lite senare, när vi hugger in på varsin tallrik köttgryta, säger han:

– Jag blir inte nervös av att stå i rampljuset, men jag inte den som söker efter uppmärksamhet. Jag har aldrig varit killen som stojar och syns, jag har nog alltid haft fötterna på jorden.

Annons:

Hampus Lindholm debuterade i Rögles A-lag så sent som den 12 december. Drygt tre månader senare har 18-åringen slagit igenom med dunder och brak. NHL-scouterna punktmarkerar honom och ska vi tro gamle Rögletränaren Svenåke Svensson (numera chefsscout för Boston Bruins i Europa) är Lindholm landets högst rankade 94-back och en spelare som kommer att NHL-draftas redan i första rundan i sommar. Men huvudpersonen tar uppståndelsen med ro.

– Draften? Ärligt talat tänker jag inte på den. Jag läser nästan aldrig om mig själv, jag lyssnar inte på vad alla andra tycker och jag känner ingen press utifrån. Jag fokuserar på det jag ska göra.

6 244 åskådare såg kvalseriepremiären mot Djurgården och stämningen på Hovet var uppiskad. Hampus Lindholm klev obekymrat ut och var en av isens bästa spelare.

– Det är samma sak där, jag tänker inte så mycket. Jag kan ha lite fjärilar i magen inför en match, men sedan går jag in i min hockeybubbla och spelar mitt spel. Att spela hockey är ju det bästa som finns – det är det jag älskar.

Var kommer ditt lugn ifrån?

– Det är nog så jag är som person.

Hampus Lindholm är uppväxt i Lerberget och hockeyfostrad i Jonstorp, där han tillhörde den så framgångsrika 1994-kullen. Inför förra säsongen kom han till Rögle och redan efter några veckor lämnade han J18-laget och spelade till sig en J20-plats.

– Det var inte givet att välja Rögles hockeygymnasium. Jag och Daniel Zaar var uppe i Örnsköldsvik och tränade med Modo, men sedan valde han Rögle och då följde jag efter. Jag ville inte flytta själv.

Det har du inte ångrat va?

– Nej, det var ett av mina bättre beslut. Sedan jag kom till Rögle har jag utvecklats hela tiden – i lagom takt.

När insåg du för första gången att du hade mer talang än andra?

– Bra fråga... det var nog när jag var 13–14 år och var en av få som fick spela U16 elit-hockey i Jonstorp.

Hur var din hockeyuppväxt?

– Bra. Vi började träna på elitnivå, fem gånger i veckan, redan i 13–14-årsåldern ute i Jonstorp. Det var kanske lite tidigt, jag ville nog egentligen leka några år till. Men samtidigt hade vi kul och det är mycket tack vare all den träningen som jag kommit hit.

Du är 189 centimeter lång och väger 88 kilo. Har du alltid varit killen som tränat hårdast?

– Ja, det får jag nog säga. Jag har alltid gett hundra procent både på och utanför isen.

Du jämförs ofta med Kenny Jönsson. När vänder du dig till honom?

– Jag frågar när det är något särskilt jag funderar på och då får jag alltid ett bra svar. Men jag springer inte till honom hela tiden.

Hur långt vill du komma?

– Så långt som möjligt. NHL är världens bästa liga, så det är målet. Men det är långt dit.

I går skrev du på ett nytt ettårskontrakt med Rögle, varför?

– Det var ett rätt enkelt val. Det känns bra här nu och jag tror jag får bäst möjlighet att utvecklas ytterligare i Rögle. Det är bra tränare och jag får stort förtroende. Jag hade bud från andra klubbar men ville inte flytta och börja om.

Kan du se Rögle gå upp i elitserien i nästa vecka?

– Ja, vi har stora chanser om vi fortsätter spela med hög fart och om alla fortsätter att bidra.

Avslutningsvis, vad heter Sveriges högsta berg?

– Eh (stort leende)... vem har du pratat med?

Hehe, jag skyddar mina källor. Vill du berätta?

– Vi hade frågesport i laget och jag visste att berget började på K. Så jag svarade... Kilimanjaro. Men tio sekunder senare kom jag på att det är Kebnekaise.

Hampus Lindholm

Ålder: 18 (född den 20 januari 1994).

Bor: Lägenhet i Ängelholm.

Familj: Pappa Jonas, mamma Petra och lillasyster Malin (bor i Lerberget).

Klubbar i karriären: Jonstorp (–2010), Rögle (2010–).

Kenny tycker till

Vi bad gamle världsbacken Kenny Jönsson lista tre förklaringar till varför Hampus Lindholm är en av landets hetaste talanger. Så här svarade han:

1) Skridskoåkningen. Hampus två–tre första skär är okej, men det är efter dem som farten kommer. Snabbheten gör att han både kan följa med upp i anfallen och hinner med hem och försvara.

2) Huvudet. Hampus ser aldrig att det finns något att förlora, han vågar ta för sig. Dessutom blir han allt bättre på att värdera när han ska transportera pucken och när han ska passa den.

3) Fysiken. Jag var till exempel inte alls lika vältränad och fysiskt förberedd i den åldern.

Vad måste han förbättra?

– Defensiven. Det handlar mycket om att läsa av spelet, att stå rätt i banan och lära sig värdera vem som är farlig och inte. Men det är en erfarenhetsgrej.

Hur bra kan han bli?

– Det avgör han själv. Hit går det att ta sig på talang, men ska han komma vidare måste han jobba hårdare än alla andra... och det verkar han vara medveten om.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • Daniel Rooth
Relaterat
Så var matchen Rögle-Leksand

Så var matchen Rögle-Leksand

Hampus Lindholm stannar i Rögle

Hampus Lindholm stannar i Rögle

Jakob Lilja i U19-landslag

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post