Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ingen semester för fransk-svenska Mathilde

Tennis
Toppdelad
Sverige har hon bara sett som semestermål tidigare. I dag har fransyskan Mathilde Johansson chansen att vinna Swedish Open – som hemmaspelare.
Ingen semester för fransk-svenska Mathilde
Mathilde Johansson är född i Göteborg.BILD: Göran Stenberg HD/NST

Den svenska idrottspubliken har inte lärt sig namnet Mathilde Johansson. Men det är kanske dags nu.

Mathilde slog ut Johanna Larsson i semifinalen i går och i dag spelar hon final i Swedish Open.

Annons:

Precis som det låter är hennes efternamn svenskt och hon är född i Göteborg, men när Mathilde var fyra månader flyttade familjen till mamma Christines hemland Frankrike – pappa Peter är svensk.

– Mina föräldrar flyttade till Sverige för min mamma skulle lära sig svenska. Jag föddes och sen flyttade vi tillbaka till Frankrike, säger Mathilde Johansson.

Mathilde är både fransk och svensk medborgare och pratar ganska bra svenska. 27-åringen spelade några SM-tävlingar i Sverige när hon var under tolv år (hon förlorade bland annat en semifinal mot Sofia Arvidsson), men sedan dess har hon inte spelat i Sverige.

– För mig var Sverige bara semester och äta bra och allt det där. Det är annorlunda mat. Jag gillar köttbullar och potatis. Farmor lagar bra mat.

Farmor är också en orsak till att hon skaffat hus utanför Tibro.

– När farfar dog såldes huset de bodde i. Så drömmen har varit att köpa ett hus i Sverige. Nu fick jag lite pengar och då passade jag på.

Hon har varit uttagen i det franska Fed Cup-laget för tre år sedan, men fick inte spela då. Mathilde säger att hon skulle kunna tänka sig att spela för Sverige, men hon får samtidigt bra hjälp av franska förbundet.

– Hela mitt liv är i Frankrike, mina vänner och allt. Men jag tycker mycket om att komma hit. Jag ska ta mina semestrar i Sverige.

Mot Johanna Larsson visade Mathilde Johansson att hon är en smart spelare som rör sig bra på banan och har en bra backhand. Dagens final mot titelförsvararen Polona Hercog blir Mathildes andra final på WTA-touren. Hon förlorade i Bogota mot spanjorskan Lourdes Dominguez Lino förra året.

Nu kan hon få revansch – på det som känns som hemmaplan.

– Ja, det är ganska roligt. Jag hade aldrig spelat här och nu får Sverige veta att jag är lite svensk också.

I gårdagens semifinal höll förstås publiken på Johanna Larsson, men i dag lär de hålla på en fransk-svensk Johansson.

– Hoppas det. De vet i alla fall att jag pratar svenska nu, så de håller kanske på mig.

Mathilde Johansson

Född: 28 april i Göteborg.

Bor: Paris.

Längd: 173 cm.

Vikt: 57 kg.

Högerhänt, spelar med tvåhandsfattning på backhand.

Rankad: 83:a.

Bästa rankning: 59:a i april 2009.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
Relaterat
Johanna får ingen repris

Johanna får ingen repris

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post