Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nordiska duon lyfte HIF

Tomas Nilsson
Toppdelad
En kritiserad duo pekade ut vägen för HIF. Nu gäller det att hålla den nordiska kombinationen intakt.
Alfred Finnbogason hoppar upp...

Hånade och utskrattade. HIF:s anfallspar Thomas Sörum och Alfred Finnbogason har fått ta emot en hel del skit under året. Den nordiska kombinationen bet ihop och skickade HIF ett steg närmare Champions league.

Någonstans kring tio miljoner svenska kronor kostade Sörum att värva från Haugesund. För den rejäla högen pengar fick man inte särskilt mycket – fram tills i går.

Annons:

När det väl gällde och HIF balanserade på slak lina med nerverna utanpå tröjor som knappt ens satt på kropparna. Då, just då, plockade Sörum fram det han värvats för. Målskyttet.

Tre mål där det sista var resultatet av de två första. Så funkar fotbollen. Efter två mål fanns självförtroendet åter där.

– Jag hade aldrig vågat skjuta om jag inte gjort mål tidigare. Det är så mycket psykologi i fotboll och det har varit ett jobbigt halvår, sa Sörum som äntligen fick prata om något annat än sin måltorka.

De tio miljonerna kan anses ha gett ganska bra ränta då avancemanget innebär minst 23 miljoner kronor för HIF. Med en underbalanserad budget och en återbetalning av lånet till kommunen har klubben haft det ganska stramt ekonomiskt. Plötsligt är verkligheten muntrare.

HIF:s ordförande Claes Ohlsson är en försiktig general och vill bygga ett HIF för framtiden. Misstagen från Champions league-äventyret 2000 ska inte göras om. Det innebär att man inte tänker toksatsa bara för att pengarna finns där, men en sak har högsta prioritet. Alfred Finnbogason som lämnade dubbelmötet med Slask Wroclaw med fem assist och ett mål.

En halvtimme efter att spelarna lämnat planen samlades HIF-styrelsen på Olympias fjärde våning. En slump att islänningens agent fanns på Olympia under gårdagen? Icke.

Finnbogason har gått från måltjuv till fotbollsspelare med brett register på kort tid och nu gäller det att lösa honom fortare än kvickt. Alternativet är att skicka honom tillbaka till Belgien och värva en ny anfallare som ska spelas in i laget och hitta trygghet. Att det kan ta tid har två herrar från Norge och Island visat.

Vi satt några stycken och pratade fotboll på ett hotell i Wroclaw i förra veckan. En HIF-supporter undrade vad i helsike Finnbogason gjorde i "hans" klubb. Islänningen var den sämsta spelare som någonsin spelat i "hans" klubb, sa han och fyllde på med ord som självantänt den här sidan om jag skrivit dem.

Det må svida, men om den HIF-supportern ska sitta på fler hotell under höstens Europaäventyr vet han vem han ska tacka.

Ungefär samtidigt som Sörum gjorde 1–1 i den första halvleken sprack himlen över Olympia upp. Det tunga molnen var borta och kvällen blev ljus. Det där nordiska ljuset som förlänger säsongen. Det kommer att spelas fotboll på Olympia ända in i december. Tacka en islänning och en norrman för det.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • Tomas Nilsson
Relaterat
Lindström tvingades bryta

Lindström tvingades bryta

Polacker fick inte tillträde till matchen

Polacker fick inte tillträde till matchen

3-1 till HIF mot Slask Wroclaw

3-1 till HIF mot Slask Wroclaw

Hareide hade dåliga vibbar

Hareide hade dåliga vibbar

Thomas tystade tvivlarna

Thomas tystade tvivlarna

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post