Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tar HIF:s Europadröm slut här?

Tomas Nilsson
Toppdelad
Nu blir det tufft att vara med hela vägen in på mållinjen i årets allsvenska för HIF. Bland annat på grund av en boll som var en halvmeter över mållinjen på Råsunda.
Tomas Nilsson.

Efter en bra första halvlek av HIF på Råsunda i går åt sig AIK in i matchen och med två sena mål sällade sig AIK till skaran som gör upp om Europaplatserna i allsvenskan.

Den nyktra analysen är att HIF ska börja leta andra vägar om man vill vara med där ute nästa år.

Annons:

Någon gång varje år höjs rösterna om måldomare och målkameror. I går var en sådan dag.

Det är säsongen när AIK-fansen badar i nostalgi när man håller på att ta farväl av Råsunda fotbollsstadion. Den svartgula borgen som invigdes redan 1937 håller inte längre måttet. En ny nationalarena står färdig några kvarter bort som innehåller alla de tekniska nymodigheter som numera krävs för en allt kräsnare publik.

Men på själva planen gäller samma regler som när Råsunda för första gången togs i besittning.

Vi var 14 548 på Råsunda som såg att Per Karlsson var en halvmeter inne i Ivan Turinas mål och rensade David Accams skott som skulle ha gett HIF en 2–0-ledning. De som råkade kika åt ett annat håll kunde snabbt uppdatera sig via tv-apparater och storbildsskärmar. Alla på arenan hade den lyxen. Alla utom domare Martin Strömbergsson och hans assisterande hjälpredor.

Jag pratade med HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg i pausen och samtalet handlade självfallet om målsituationen. Samma argument som vanligt kom på tapeten.

– In med målkameror nu. Vi har ju tekniken. Hockeyn kör det med bra resultat. Låt publiken se bilderna och gör en happeningen av det istället för att smyga, menade Myllenberg som själv har ett förflutet som domare.

Testet med straffområdesdomare har inte direkt rosat marknaden vare sig i EM eller i de europeiska cuperna.

Men jag är så naiv att jag tror att man kan införa tekniska hjälpmedel i den mest konservativa av sporter utan att rucka på det fundamentala i spelet.

Den här gången var det HIF som fick se sig snuvade. Nästa gång är det AIK. Med rätt teknik slipper vi debatten när poängen räknas vid mållinjen.

Blev domartabben matchavgörande?

Det får vi aldrig veta. AIK:s andra halvlek var ångvältslik och Pär Hansson räddade fler klara mål än vad en målkamera hade gjort i hans ställe.

Men det hade varit betydligt mer rättvist med att mål som är mål också räknas som mål.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • Tomas Nilsson
Relaterat
Specialbussar till HIF-MFF-derbyt

Specialbussar till HIF-MFF-derbyt

Succédebut till ingen nytta

Succédebut till ingen nytta

Hansson: "Det är inte kört än"

Hansson: "Det är inte kört än"

Ännu en backskada

Det roliga tog slut direkt

Det roliga tog slut direkt

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post