Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Festen uteblev på ett tyst Olympia

Tomas Nilsson
Toppdelad
Publiken fick se Zlatan Ibrahimovic i en halvlek, ingen Pär Hansson. Men tystnaden gjorde att man i alla fall hörde ett nytt mittbackspar snacka skånska.

Landskamp med herrlandslaget på Olympia för första gången sedan Martin Dahlin spelade på topp och han träffade min far i pannan på uppvärmningen. Det var 1996 och jag vill minnas att det var roligare då. Möjligen för att min far, där vi stod på södra ståplats, kallade skottet i pannan för nickskarv.

I går kväll stod en buss parkerad utanför Olympia med enorma bokstäver på sidorna. "NATIONALSPORTEN" och på storbildsskärmen rullade en film med temat "Tillsammans är vi blågult".

Annons:

Nja, någon fest och vi-känsla blev det inte på Olympia mot Kina. Ganska långt därifrån för att vara ärlig. Spelet på plan var ungefär som det brukar vara när Sverige träningsspelar. Ganska sömnigt.

Glest på läktaren och stämning som påminde om de där minuterna innan en konsert med en symfoniorkester ska börja. Det förväntansfulla sorlet som tystnar i exakt samma sekund som ljuset dimmas ner.

Skillnaden var bara att vi inte fick höra de första takterna från någon av de stora kompositörerna.

Å andra sidan fick vi inte särskilt mycket från den store regissören heller.

Zlatan Ibrahimovic hade ett tungt skott i Dalei Wangs vänstra stolpe i den åttonde minuten.

Mer var det egentligen inte.

Om vi väljer att se det positivt så kunde vi på ett tyst Olympia höra ett skånskt mittbackspar dirigera sitt lag med pondus. Landskronapågen Jonas Olsson och helsingborgaren Andreas Granqvist visade att de gärna vill vara med hela vägen från Olympia till Brasilien 2014.

Det var också Granqvists passning till Ola Toivonen som öppnade upp för matchens enda mål som kyligt placerades in av Johan Elmander.

Första gången det svenska herrlandslaget i fotboll spelade match utanför våra tre storstäder var 19 augusti 1917 när Sverige spelade 3-3 mot Norge just på Olympia.

Det är frågan om man inte kan sätta en ganska stor punkt efter den här matchen när det gäller utlokalisering av "Nationalsporten".

Senast det svenska herrlandslaget spelade en landskamp utanför någon av våra tre storstäder var 2003.

Den officiella publiksiffran på 9 073, som i ärlighetens namn kändes väldigt generös, innebär att vi nog får rikta in oss på att åka till de större arenorna för att se landslaget i framtiden. Med de billigaste biljetterna för 170 kronor kan man ju undra om inte ganska många övervärderar produkten fotboll för närvarande.

Förbundskapten Erik Hamrén sökte svar inför VM-kvalupptakten på tisdag mot Kazakstan och mönstrade därmed starkast möjliga lag – i alla fall under första halvlek.

Någon minut för Pär Hansson i målet inför hemmapubliken blev det aldrig. Det lilla extra kan man ju tycka att de personer som trots allt sökt sig till Olympia kunde ha bjudits på.

En kylig vind blåste in över den taklösa och slitna södra läktaren på Olympia och fick Sveriges och Kinas flaggor att sträcka ut för allt vad tygen höll. När mörkret fallit kändes det som att hösten dragit in över Sverige.

Samtidigt går landslagsfotbollen en ny vår till mötes. Den våren lär mötas på Friends Arena i Solna ett bra tag framöver.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • Tomas Nilsson
Relaterat
Lustig ska kunna spela VM-kval

Lustig ska kunna spela VM-kval

Så ska publikfiasko bli publikfest

Så ska publikfiasko bli publikfest

Granqvist och Olsson - landslagets nya mittlås

Granqvist och Olsson - landslagets nya mittlås

Hör en glad och skämtsam Zlatan efter 1-0 mot Kina

Hör en glad och skämtsam Zlatan efter 1-0 mot Kina

Toivonen: "Det var roligt att spela"

Toivonen: "Det var roligt att spela"

Granqvist: "Vi gör en bra prestation"

Granqvist: "Vi gör en bra prestation"

Olsson: "Vi har väntat på chansen länge"

Olsson: "Vi har väntat på chansen länge"

BILDEXTRA: Sverige - Kina på Olympia

BILDEXTRA: Sverige - Kina på Olympia

Elmander segerskytt i tamt genrep

Elmander segerskytt i tamt genrep

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post