Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Inga pengar till värvningar för HIF

FOTBOLL
Toppdelad
HIF:s två största stjärnor kan vara förlorade. Några pengar att ersätta dem med finns inte. I stället behöver man egentligen sälja för nio miljoner kronor.
Inga pengar till värvningar för HIF

HIF sitter sportsligt sett i ett guldläge. Samtidigt är den närmaste framtiden på det ekonomiska planet och omsättning i truppen inte lika glimrande.

Klubbens sportchef, Jesper Jansson, har ett minimalt spelrum att i sommarens transferfönster ersätta om spelare försvinner. Att Alejandro Bedoya, som bland annat uppges jagas av FC Twente, söker sig vidare är ingen allt för vågad gissning. Om HIF ska få något för May Mahlangu, vars kontrakt går ut efter säsongen, är det en försäljning till sommaren som gäller.

Annons:

– Jobbet nu handlar om att värdera om "det och det händer". Så länge det finns en chans att Bedoya stannar är det högsta prioritet. Men om inte det skulle lyckas måste vi ha en plan B och en plan C också, säger Jesper Jansson.

Enligt väl insatta källor i HIF har tappet mot budget växt. Det gör inte sportchefens arbete enklare.

Har du några ekonomiska muskler överhuvudtaget?

–... Nej, det har jag inte. Inte just nu. Men vi jobbar på att hitta ett sätt att lösa det, hur vill jag inte prata om.

Det finns egentligen bara fyra alternativ.

Sälja spelare.

Öka intäkterna genom fler åskådare.

Externa finansiärer.

Lån av spelare.

– Ungefär så. Vi kan också göra en värdering mellan ett sportsligt resultat och framtida intäkter.

För att få pusslet att gå ihop behöver HIF exempelvis inte sälja spelare i sommarens transferfönster, utan kan vänta till vintern. Dock är inte vinterns transferfönster lika hett på marknaden då den största delen av fotbollsvärlden då är mitt i säsongen.

I slutet av maj höll klubben ett styrelsemöte med en punkt på dagordningen. Spelartruppen.

– Vi på fotbollssidan har lagt fram lite tankar och önskemål till styrelsen, säger Jesper Jansson.

Och?

– Dyker det upp något får vi gå utanför de ramar vi har. Vi pratar om att ha ett litet gummiband att B kan komma före A.

Eftersom det svenska transferfönstret stänger tidigt finns risken att de allsvenska trupperna blir brandskattade utan att ha möjligheten att ersätta luckorna utifrån.

I en perfekt värld är det den balansgången som kallas "proaktiv". Det innebär att klubben vill äga tillfället när en spelare ska säljas och redan ha en ny redo. I vintras planerade HIF för en försäljning av May Mahlangu och ersättaren som balansspelare fanns redan i laget i form av Loret Sadiku. Men verkligheten ville annat. May blev kvar. Nu är sydafrikanen på väg bort igen och priset har efterhand sjunkit.

– Klubben finns till för att göra sportsliga resultat och glädja fans och publik. Vi kan inte göra avkastning på varenda spelare. Det går inte att göra detta till vanlig business att köpa billigt och sälja dyrt vartenda år, säger Jesper Jansson.

När det gäller Alejandro Bedoyas framtid har HIF ingen plats vid det bord amerikanen och andra presumtiva klubbar kan förhandla kring. Bedoya är sin egen spelare. Enligt uppgifter till Sporten har holländska FC Twente, som HIF slog i förra säsongens sista match efter bland annat mål av amerikanen, anmält ett stort intresse för Bedoya.

HIF får helt enkelt lita på amerikanens goda vilja och professionalism.

– Jag vet inte så mycket, men Alejandro är så reko och ärlig att jag litar på honom. Hade han sagt att dörren var stängd hade den varit det. Men eftersom han ännu inte sagt att nej till HIF jobbar jag ett hundra procent på att försöka behålla honom.

Vad tror du?

– Så länge dörren inte är stängd måste jag tro. Men jag har varit spelare själv och vet lite i vilken situation han är i. Det gäller att respektera det.

– Hur det än slutar får vi vara glada att vi fick hit honom i förstaläget förra sommaren, och att vi lyckades behålla honom även nu i vår.

Att ersätta klass med klass är dyrt. Hålet i den underbalanserade budgeten blir större om det ska ersättas utifrån. Det enda alternativet är i så fall att tänka stort utanför de ordinarie ramarna.

– Precis. Det är huvudet på spiken. Men vi har sett rätt tydligt de senaste åren att det som är dyrast inte alltid är bäst.

Jesper Jansson påpekar åter att Alejandro Bedoya inte kostade något när han släpptes från Glasgow Rangers. Har det fungerat förr att hitta den typen av lösningar går det även att göra det framöver.

– De två som är mest i ropet är två klasspelare som är tunga att ersätta. Det gör det hela extra svårt. Samtidigt ska vi inte glömma att de här spelarna inte kostat oss något när de kom.

May Mahlangu blev utsedd till allsvenskans bästa spelare 2011 och i år har han på nytt visat vilken spelmässigt hög nivå han besitter. Att förlora honom svider på flera plan.

– All heder åt Bosse Nilsson (scout, sportchef, tränare) som fick hit honom för fem år sedan och nu är han som en av våra egna. Men visst kan man gräma sig över att vi kanske inte får de pengar som han kvalitetsmässigt är värd. Samtidigt har han levererat på och vid sidan av planen i alla år.

Förutom den faktiska kostnadsbiten ingår det i Janssons pussel att försöka behålla strukturen i truppen.

– Hur beter sig till exempel David Accam om May Mahlangu försvinner? Det är en viktig pusselbit som inte är på tal så ofta. Samtidigt är ovissheten lite halvstressig. Jag sitter och planerar den kommande helgen och vet egentligen inte om jag ska se "den" matchen för "den" spelartypen eller någon helt annan match.

Välkommen till en sportchefs vardag inför transferfönstret. Först om 50 dagar öppnar det. Då vet Jesper Jansson vilka pusselbitar som flyger ut. Hur något ska kunna flyga in återstår att se.

Transferfönstret

De olika transferfönstren i fotbollsvärlden har olika öppettider.

För Sveriges del: 1­—31 augusti.

Värvar en utländsk klubb med ett senare fönster från Allsvenskan har klubbarna ingen möjlighet att förstärka.

Det egna kapitalet

De lyckade sommarförsäljningarna 2011 av Marcus Nilsson, Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson, inbringade 50,6 miljoner netto. Pengarna gjorde at HIF kunde betala av sitt kvarvarande åtagande till kommunen på 17,6 miljoner kronor. Därmed mer än halverades det egna kapitalet, men klubben stod fri.

Eget kapital

2012 12,6 miljoner

2011 28,1

2010 0,63

2009 2,9

2008 10,6

2007 8,46

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • Tomas Nilsson
Relaterat

Marigamiljoner blev till "kaffepengar"

Tänker inte toksatsa mot guld

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post