Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Inte mycket nytt

I Disneyfilmen "101 dalmatiner" hade den onda Cruella De Vil (Glenn Close) en grym längtan till att sy upp en päls av skinnet från små söta dalmatinervalpar. I uppföljaren med den fantasifulla titeln "102 dalmatiner" verkar Cruella De Vil med doktor Pavlovs hjälp ha blivit botad från sina onda planer.

Villkorligt frigiven börjar hon arbeta på hundpensionatet 2:nd Chans, ett pensionat som vill ge missanpassade och utslängda hundar en andra chans.
Allt verkar vara frid och fröjd till dess att ljudet från Big Bens klockor skapar en så kallad betingad reflex hos Cruella och Pavlovs terapi har inte längre någon effekt. Cruellas begär efter valpskinn blir återigen hennes starkaste drift.

Därmed kan historien fortsätta ungefär där den slutade sist.

Med hjälp av sin butler börjar den onda pälsälskaren att samla in en massa dalmatinervalpar. Den hund-raandra valpens skinn ska användas till en huva på hennes nya kreation.
Gérard Depardieu klädd i leoparddress med kortbyxor och i något som mest liknar en hockeyfrilla är den parisiske körsnär, som ska sy upp Cruellas skapelse. Även han är en samvetslös pälsjägare, som inte ens tvekar att döda små hundvalpar för att tillfredställa en kvinnas behov av fägring.

Även om Glenn Close och Gérard Depardieu är underhållande uppenbarelser i historien om dalmatinervalparna, så är det ändå filmens alla väldresserade hundar som är poängen. Man kan imponeras av den mängd väldresserade jyckar som passerar revy genom historien och man kan imponeras av regissören Kevin Limas goda förmåga att skapa trovärdighet kring alla hundarnas "intelligenta" beteende.
Men annars är "102 dalmatiner" en ganska intetsägande och meningslös upprepning av sin föregångare. Den innehåller inte särskilt mycket nytt. Det finns en scen där Cruella hallucinatoriskt ser hela London med Big Ben, människor, dubbeldäckare och bilar färgade i vitt med svarta fläckar. Just den scenen är väl egentligen det enda som sticker ut från föregångaren, plus att historiens upplösning i ett parisiskt tårtbageri placerar Cruella i en pinsam och förnedrande situation. Annars intet nytt under solen från Disney och naturligtvis talar alla svenska.

102 dalmatiner

Barn

Regi: Kevin Lima

I Rollistan: Glenn Close, Ioan Gruffudd, Alice Evans, Gérard Depardieu

Åldersgräns: 15
Gå till toppen