Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beach Boys har rötterna i Småland

Sverigeaktuella The Beach Boys härstammar från Småland. Nu hoppas man att Mike Love, 60, en av medlemmarna i bandet, ska besöka platsen där han har sina svenska rötter.

The Beach Boys startade surfvågen i Kalifornien på 1960-talet. Ursprungsmedlemmarna var, bakre raden: Brian Wilson, Al Jardine och Dennis Wilson samt främre raden Mike Love och Carl Wilson.Bild: SCANPIX
Skylten vid den lilla jaktstugan väckte sannerligen uppståndelse. Det stod: ”här föddes anfadern till The Beach Boys!”
Och visst var det sant. Efter en tids forskning, sökande och kontroll av uppgifter kunde det konstateras att fyra av medlemmarna i bandet har sitt ursprung från en soldat i Mörlunda, långt in i de djupa småländska skogarna.
Inte kunde väl Adolf Fredrik Carlsson Stål ana att han en gång skulle bli berömd som den som satte fart på The Beach Boys. Själv var han född 1838 i ett soldattorp som heter Kvillemåla – ja, det är alltså här som sagan om den legendariska popgruppen från Amerika börjar.
Här har Beach Boys sina rötter. Tore Svensson, Lennart Nilsson och Roland Johnsson poserar vid den historiska platsen Lindås i Målilla församling.Bild: OLOF CARLSON, VIMMERBY TIDNING

Och för att inte krångla till det för mycket: Adolf Fredriks barnbarn Edith var Beach Boys-brödernas farmor!
Han som hade satt upp skylten heter Lennart Nilsson och är från Gullabo utanför Emmaboda.
Lennart hade läst om Beach Boys i en amerikansk bok (The nearest faraway place), författad av Timothy White, som via bland annat Emigrantinstitutet kartlagt gruppens svenska rötter. Där beskrevs också att Adolf Fredrik 1860 gift sig med sina föräldrars hushållerska Christina Lovisa Adolfsdotter från Lindås i Målilla församling. Lovisa, som hon kallades, var född 1830 som dotter till en torpare och blev alltså Beach Boys-brödernas farmors farmor!
En dansk forskare, Hans Kristian Skotte, kom också fram till samma slutsats.
Lennart Nilsson berättar om de minnesplatser som finns i dag:
– Huset i Kvillemåla är ett av få bevarade soldattorp i området. Men av torpet i Lindås finns bara husgrunden kvar, ett stenröse. En skylt finns nu på plats och visar var torpet fanns en gång i tiden.
Ja, och så finns gården i Skruvshult, Högsby församling, dit familjen flyttade vid giftermålet och där barnen föddes. Huset är väl bevarat.
Numera finns The Beach Boys musik även på cd-skivor. Så här ser exempelvis omslaget ut till surfin´safari.Bild: PRIVAT
The Beach Boys bildades i Kalifornien 1961 och var en av 60-talets mest framgångsrika popgrupper med sin surfmusik. Bandet bestod ursprungligen av bröderna Brian (f. 1942), Dennis (1944-83) och Carl Wilson (1946-98), brödernas kusin Mike Love (f. 1941) och deras gode vän Al Jardine (f. 1942).
De hade stora hits med bland andra ”Surfin safari”, ”Help Me, Rhonda”, ”Good Vibrations” och på senare år ”Kokomo”.
Mycket har hänt på 40 år, bandet har ombildats flera gånger, men när Beach Boys nu kommer till Sverige ser Målilla-Gårdveda hembygdsförening sin chans.
Av de fem medlemmarna från starten är det nu endast Mike Love som är kvar – men det räcker. Han har ju samma småländska rötter som sina tre kusiner.
Roland Johnsson, ordförande i hembygdsföreningen, säger:
– Vi har tidigare skickat en inbjudan till Brian Wilson. Men han har inte svarat. Nu har vi skrivit till Mike Love och hoppas att han hör av sig. Saken är den att det finns en mellandag i turnén, den 25 juli, mellan spelningarna i Köpenhamn och Borgholm. Då har vi tänkt hyra en limousine och ta med honom till de historiska platserna kring Målilla. Det här är en jättegrej!
Viss kontakt har Lennart Nilsson haft med Beach Boys i USA. Via Brian Wilsons första fru Marilyn har han fått foton på döttrarna Carnie och Wendy Wilson, även de musikartister på ständig turné.
– Det är svårt att nå berömt folk. Men på något sätt ska vi nog kunna visa Mike Love hans historia, säger Lennart Nilsson.
Johan Alfred Grön, bror till Beach Boys-brödernas anfader.Bild: PRIVAT
För att få allt bekräftat om Beach Boys rötter ringde jag till pastorsexpeditionen i Högsby i förra veckan. Jag bad om en snabbutredning.
Undersökningen tog bara några timmar. Jo, enligt husförhörslängden bodde en före detta soldat vid namn Adolf Fredrik Carlsson Stål på gården Skruvshult tillsammans med hustrun Christina Lovisa Adolfsdotter. Alla uppgifterna stämde.
Jag fick även veta att Adolf Fredrik dog den 11/4 1912. Han blev alltså 74 år.
Christina Lovisa avled den 1/9 1917 i den mycket aktningsvärda åldern av 87 år.
För några dagar sedan var jag i kontakt med landsarkivet i Vadstena.
Bouppteckningen efter Adolf Fredrik Stål bekräftade familjebanden.
Nettobehållningen efter Adolf Fredrik var 158:50. Det framkom även att han hade en bror: J A Grön, bosatt i Gillberga. Även han var före detta soldat.
Två av parets söner hade avlidit i unga år och två hade flyttat till Amerika, förutom Karl Johan (född 1867) även hans storebror Nils August. Båda flydde undan den svenska värnplikten.
Charles Sthole, som han kallade sig i USA, kom till Kansas som 18-åring 1885 och gifte sig med svenskan Maria Sofia Pettersson från Illinois. De fick fyra barn, bland annat Edith (1887-1953). Edith gifte sig med ”Buddy” Wilson och de fick åtta barn tillsammans. Ett av dessa barn var Murry Wilson (1917-1973), som var far till de tre bröderna Brian, Dennis och Carl Wilson.
En syster till Murry Wilson, Evelyn, gifte sig med Milton Love. En av deras söner är Mike Love.
Nu väntar vi bara på sommaren.
Läs mer:
Beach Boys har rötterna i Småland (2001)
Här är Beach Boys svenska släktingar (2001)
Beach Boys – de nya släktingarna (2002)
Mike Love tillbaka till rötterna (2009)
Släktmöte med The Beach Boys (2010)
Beach Boys-släkten växer (2010)
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Gå till toppen