Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beach Boys har rötterna i Småland

Sverigeaktuella The Beach Boys härstammar från Småland. Nu hoppas man att Mike Love, 60, en av medlemmarna i bandet, ska besöka platsen där han har sina svenska rötter.

The Beach Boys startade surfvågen i Kalifornien på 1960-talet. Ursprungsmedlemmarna var, bakre raden: Brian Wilson, Al Jardine och Dennis Wilson samt främre raden Mike Love och Carl Wilson.Bild: SCANPIX
Skylten vid den lilla jaktstugan väckte sannerligen uppståndelse. Det stod: ”här föddes anfadern till The Beach Boys!”
Och visst var det sant. Efter en tids forskning, sökande och kontroll av uppgifter kunde det konstateras att fyra av medlemmarna i bandet har sitt ursprung från en soldat i Mörlunda, långt in i de djupa småländska skogarna.
Inte kunde väl Adolf Fredrik Carlsson Stål ana att han en gång skulle bli berömd som den som satte fart på The Beach Boys. Själv var han född 1838 i ett soldattorp som heter Kvillemåla – ja, det är alltså här som sagan om den legendariska popgruppen från Amerika börjar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen