Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Knut Knutsson: ÄFF har musklerna – om tidsplanen spräcks

DET FINNS ETT ORD inom fotbollen som har en speciell klang och lyster och det ordet är KVAL. I eftermiddag är det dags och det traditionella nervdaller som förknippas med detta ord är förlagt till Änglavallen i Ängelholm.

Det är förstås länge sedan de riktigt stora kvalmatcherna utspelades. Det var på 50- och 60-talet då seriesegrarna i de fyra olika division II-grupperna mötte varandra om två platser i allsvenskan.

Det var då Landskrona BoIS utkämpade sina minnesvärda matcher mot bland andra Kristianstad, Örgryte och Degerfors, det var då fräcka uppstickare från Grimsås och Gunnarstorp var ytterst nära att nå allsvenskan och det var då Benny Guldfot Söderling i AIK gjorde det mest klassiska av alla klassiska kvalmål som kostade redan jublande boisare en plats i allsvenskan.

Numera går de två första lagen i Superettan upp direkt, medan tredjelaget får kvala mot tolvan i allsvenskan. Det blir inte riktigt samma spänning i dessa matcher som det en gång varit.

Kanske finns dramatiken ett steg längre ner i seriesystemet. Kvalet till superettan inleds idag med bland annat Ängelholm-Ljungskile på programmet. I de två andra matcherna möts Åtvidaberg-Syrianska (idag) och Brommapojkarna-Luleå (söndag).

Förutsättningarna är extrema för de sex division II-grupperna. Sammanlagt 72 lag kämpar om tre vakanta platser och det innebär att endast vart 24:e lag går upp. Svensk fotbolls tuffaste villkor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen