Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvickbron i Helsingborg fullbordas efter sju år

Sju år efter invigningen ska Kvickbron till sist fullbordas. Om allt går som tänkt påbörjas snart den omdiskuterade utsiktsplatsen som ska avsluta bron.

Kvickbron förlängs ut i Sundet men kommer ändå aldrig att nå Danmark. Utsiktsplatsen som ska utgöra en fortsättning på bron ingick i Helsingborgsarkitekterna Nilsson & Rahmqvists vinnande lösning men har av olika skäl hittills inte förverkligats.

Brotävlingen avgjordes redan 1994 och Kvickbron invigdes två år senare. Några pengar till utsiktsplatsen och genombrottet i parapetenmuren fanns dock inte då.
Den blivande utsiktsplatsen vid Kvickbron ska skjuta ut lite i Sundet och förses med en lång bänk. Utsiktsplatsen ska enligt de aktuella planerna vara verklighet i slutet av sommaren.Bild: Skiss: NILSSON & RAHMQVISTS ARKITEKTKONTOR
Ett tag var siktet inställt på att ha allt klart till millennieskiftet och att platsen skulle döpas till Millennieplatsen. Men så blev det inte heller och dessutom försenades planen för projektet genom att Björn O Anderberg (m) under sin tid som ordförande i kommunstyrelsen inte ville ta upp förslaget där.

Planen godkändes först 2001 när han efterträtts av partikamraten Carin Wredström. Men då talade ändå allt för att det skulle dröja länge innan utsiktsplatsen blev verklighet och särskilt socialdemokraterna var av ekonomiska skäl mycket reserverade till förslaget. Kommunalrådet Erik Persson (s) förklarade att Söderprojektet först skulle vara klart och att utsiktsplatsen kunde vara en bra idé om kanske tio år.
Det begärda anslaget har tidigare strukits vid budgetbehandlingen men senast fick det stå kvar trots maktskiftet i Rådhuset och nu finns tre miljoner kronor reserverade för broutbyggnaden.

- Söderprojektet har kommit i gång med IOGT-huset, Simhallsbadet och Furutorpsparken. Det är full rulle där och då kan vi också göra det här och släppa fram den sista utposten i hamnen, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Tomas Nordström (s).
Utsiktsplatsen är nu ute på upphandling. Exploateringschef Bengt Lindskog räknar med byggstart i april och att projektet ska vara klart efter semestern. Han välkomnar att det nu till sist genomförs och att tävlingsförslaget därmed fullföljs.

- Det här kommer att bli fantastiskt bra. Folk kommer att vallfärda dit fina sommardagar och Helsingborgs centrum blir ännu attraktivare, säger Bengt Lindskog.
- Bron får en mycket fin avslutning och helsingborgarna en plats där de kan sitta ner och se ut över Sundet. I dag finns det inte någon sådan plats i centrala stan.

Muren ska öppnas mittför bron och den utskjutande utsiktsplatsen ska utformas som en halvcirkel på drygt 350 kvadratmeter belagd med natursten.

Platsen ska avgränsas mot vattnet genom en låg balustrad i röd betong, det vill säga samma material som i bron.
En lång bågformad bänk planeras också och det blir även möjligt att sitta på balustraden. Platsen ska bli belyst och kanske kommer dessutom skulptören Robert Nilssons monument över sjökrigets offer att flyttas dit från Öresundsparken. Den senare saken ska nu studeras ytterligare.

Stenblock ska placeras ute i vattnet för att bryta vågorna och utsiktsplatsen ska också förses med avvattning via rör rakt ut i Sundet.

- Det är jättekul att det här nu blir av. När man går på bron i dag ser man inte vattenytan och vi tycker att det är viktigt att skapa en plats där helsingborgarna får fri Sundsutsikt, säger de två broarkitekterna Uffe Nilsson och Dan Rahmqvist.
Jonas Nilsson

jonas.nilsson@hd.se

Tel 042-489 90 17
Gå till toppen