Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

X-Men kommer loss

Wolverine, Cyclops, Storm och de andra tvingas samarbeta med sin fiende för att bekämpa ett ännu större hot.

I USA är Marvels otaliga serietidningar om X-Men ett fenomen - i Sverige är de mer eller mindre okända, även om X-Men är en av ytterst få superhjälteserier som kommer ut här. Det är numera en väldigt komplicerad serie, man måste läsa alla nummer av alla tidningar för att begripa någonting alls.

Den första X-Men-filmen var mycket bra, men kändes ändå i mångt och mycket som en utdragen prolog som gick ut på att presentera de olika figurerna, professor Xavier (Patrick Stewart) och hans grupp mutanter, de som med ett enkelt uttryck kan kallas superhjältar. X-Men är en metafor för främlingsfientlighet; vanliga människor är rädda för de superbegåvade mutanterna, och det hade lätt kunnat bli pekoral modell Staffan Hildebrand - men eftersom det handlar om action med superhjältar funkar det.
I den nya filmen är det mer handling. Den onde vetenskapsmannen Stryker (Brian Cox) är ute efter Xaviers makalösa manick Cerebro, en stor maskin som kan sätta Xavier i mental kontakt med alla mutanter och en massa annat hokus pokus (det är en väldigt knepig makapär). Stryker har även med Wolverines (Hugh Jackman) okända ursprung att göra. X-Men attackeras, flyr och måste stoppa Stryker - och samtidigt rymmer första filmens skurk, Magneto (Ian McKellen), från fängelset för att hitta Stryker även han.
Det här är påkostat och välgjort, och till större delen handlar det om rejäl underhållning. Min invändning är att filmen aldrig lyfter riktigt, men det här är ändå bra och betydligt bättre än "Daredevil." Nu börjar även superhjältesåpan kicka in så smått; Rogue har fått ihop det med Iceman, Wolverine är kär i Jean Grey, men hon är fortfarande också kär i Cyclops, vilket är märkligt, eftersom maken till torrboll får man leta efter. Och tittar inte Storm och den tyske mutanten Nightcrawler lite trånande på varandra? Nightcrawler är för övrigt blå och har svans. Som sig bör pekar allt fram mot en del tre.
Wolverine är en av de coolaste superhjältarna någonsin och Hugh Jackman är en av de hårdaste skådisarna man kan hitta. Han är en riktig karl och det bästa som drabbat Hollywood på bra länge. Om någon fick för sig att göra en nyinspelning av "Tolv fördömda män" tillhör han de få som platsar. Personligen är jag glad att Famke Janssen som Jean Grey har mer att göra i den här filmen än i förra, eftersom jag är väldigt svag för denna begåvade och vackra skådespelerska. Halle Berry är dock trist som Storm, hon går mest omkring och ser brydd ut.
Filmens actionhöjpunkt: Wolverine måste tampas med en stentuff kvinnlig variant av sig själv, men i övrigt är X-Men-filmerna långt ifrån lika heroiska och triumferande som till exempel "Spider-Man."

Nästa Marvelfilm på programmet är Wayne Wangs "Hulk." I väntan på den kan du ha betydligt sämre saker för dig än att se "X-Men 2." Men den stora frågan är - hur i hela friden lyckas professor Xavier bygga alla dessa flygplan och maskiner?
Pidde Andersson

X-Men 2, betyg: 3

Action

Regi: Bryan Singer

I Rollistan: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Famke Janssen, Halle Berry, Ian McKellen, Brian Cox, Anna Paquin

Spelplats: Filmstaden Helsingborg fre-to 18.30.

Åldersgräns: 11

Premiär: 2003-05-02

Stoppdatum: 2003-07-17
Gå till toppen