Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Applåd för Banverket när vattnet kopplas på

Det blev både applåd och tjusigt diplom till Banverkets tunnelbyggare när det kommunala vattnet kopplades på vid kafé Utsikten. Och alla konstaterade att det som nu är verklighet borde gjorts för många år sedan.

. På torsdagen hade tre hus på Hallandsåsens nordsluttning fått kommunalt Båstadvatten i kranarna. De närmaste veckorna sker inkopplingen till ytterligare ett 70-tal fastigheter som ingår i första etappen av ledningsnätet.
Det skålades i vatten av Banverkschefer, kommunalråd och Peabs platschef Torben Persson. Kaféägarna Barbro och Bo Duvmo som tidigare haft hårda duster med Banverket kunde inte nog berömma den senaste tidens arbete. Och att ha ett kafé som i fjor lockade 35 000 besökare men dåligt, eller inget vatten går inte.

— Vårt vatten försvann 14 augusti -95, innan vi öppnade kafé. Hustrun stod intvålad i duschen men när hon skulle spola av sig kom bara luft. Det glömmer vi aldrig, berättade Bo Duvmo, som ändå ger beröm åt alla som försökt att lösa vattenproblemen.

— Vi fick snabbt en ny djupborrad brunn, men det har hela tiden varit problem med järn och mangan, precis som för de flesta andra som fått nya brunnar. Här klarade vi oss utan vattentank, det var bara något dygn under värsta Rhoca gil-paniken, säger kaféägaren.
Vattenledningsnätet är den största PR-vinsten för tunnelbygget och Banverket sedan allt började gå snett med Hallborr 1992. För 25 miljoner får runt 300 fastigheter kommunalt vatten helt gratis. Dessutom slipper de förbrukningsavgifter och eventuella reparationer fram tills tunnelbygget är färdigt och grundvattennivåerna återställda. Då för de välja att bli omkopplade till de gamla brunnarna, eller börja betala för kommunalt vatten.

Tidigare har Banverket lagt betydligt mer pengar på att borra nya brunnar och dagligen köra ut vatten till tankar.
Peab har haft upp till fem arbetslag igång på norrsidan under vintern och våren. Fortfarande pågår jobbet för fullt för att norrsidan ska vara klar före semestern.

— Vi provtryckte sista ledningen här i dag, och det blev godkänt. Nu handlar det om inkopplingarna och att återställa marken, säger Peabs:s Torben Persson.

han vittnar om stor förståelse bland de som bor i området trots att de smala krokiga vägarna ibland varit igenkorkade.

— Det har gått smidigt, även om det var mer berg än planerat. Vi har tagit reda på turerna för skolbussar, mjölkbilar och annan viktig trafik. Antingen har vi kunnat anpassa jobbet, eller å har tillfälligt lagt om rundorna. Fördelen är att det finns många vägar att ta sig fram här uppe.

Kommunalrådet Lars Elofson (m) fanns på plats vid vattenceremonin. Han förklarade hur nöjd Båstads kommun är.
— Säkert dricksvatten har viktigaste kravet från kommunen. Vi har en liten kluven inställning eftersom vi dels ska hjälpa medborgarna här som drabbats hårt, dels vill ha tunnelbygget färdigt så snart som möjligt, sa kommunalrådet, innan han slog upp vatten i ett vinglas och konstaterade att Båstadvatten fortfarande håller hög klass.

1997 hamnade Båstads på delad tredjeplats bland landets kommuner i en tävling om bra och gott dricksvatten.
Till hösten fortsätter Peab ledningsbygget på Banverkets bekostnad. Först görs en grov ledning från norrsidan ner mot södersluttningen ovanför Förslöv. Eftersom det fortfarande inte är klart från vilken sida tunnelbygget ska fortsätta står fastigheterna i söder på tur.

Området i mitten kommer sista eftersom brunnarna här riskerar att torka ur sista vid fortsatt bygge. Hela ledningsnätet beräknas vara klart om ett år, oavsett vad som händer kring tillståndet för tunnelbygget som i höst prövas i miljööverdomstolen.
Kommunen drar nytta av Banverkets nya ledningsnät. En förutsättning redan från start var att rören ska vara tillräckligt grova för att tillåta transport av stora vattenmängder från Båstad till sydsidan där det torra somrar kan bli vattenbrist. Bra vatten underlättar också för fler året runt-boende på åsen.

Dessutom är det nu ganska klart att kommunen bygger ett vattentorn vid Atteköp, mitt uppe på åsen. Tornet fungerar som buffert för hela kommunen, och kan skicka vatten ända ut till Torekov även om all el skulle försvinna.
Gå till toppen