Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Makarna Bengtsson har koll på vädret

Klimatstationen i Munka Ljungby är en av 620 i landet. Morgon och kväll mäts här temperatur och nederbörd. Resultatet blir en av de många bitar som behövs i det pussel meteorologerna sedan lägger för att ge oss väderprognoserna.

Det är regntunga skyar på himlen när vi närmar oss gården utanför Munka Ljungby. Hästarna betar i hagen, fåren bräker och vid grinden hänger en skylt som berättar att här utförs mätningar åt SMHI.

Sedan 1 maj förra året har Pernilla och Anders Bengtsson gjort dagliga väderobservationer.

- Jag ringde faktiskt själv och frågade om det fanns ett intresse för en station. F10 skulle ju automatiseras och jag tänkte att SMHI även i fortsättningen ville ha någon i trakten som gjorde mätningar, säger Anders Bengtsson.
Det är han som har det stora väderintresset i familjen. Och det började tidigt. Drömmen om att bli meteorolog infriades dock inte, även om hans pappa ordnade studiebesök på SMHI för den då 15-årige sonen.

- Det var väldigt intressant. Curry Melin tog emot, visade runt och bjöd på lunch. Du kommer kanske ihåg Curry Melin?
Väderintresset har följt Anders Bengtsson genom åren. Han har under lång tid gjort sina egna mätningar med hjälp av vind- och regnmätare och barometer. Och lyckats föra över en del av intresset på hustrun Pernilla. Vid sidan av sina vanliga arbeten, studier, familjen med de tre barnen och alla djuren sköter de nu tillsammans de dagliga mätningarna för SMHI, som alltså nappade på Anders Bengtssons erbjudande.

- De kom ut hit och fann att gården ligger bra för vädermätningar. Det finns träd som skyddar mot vinden, samtidigt som vi har en rätt öppen trädgård.

Här står nu ett vitt träskåp med termometrarna. Stadigt förankrat i den skånska myllan står det pall för alla slags väder. Bredvid finns regnmätaren, en rejäl "kanna". När nederbörden fallit som snö får man smälta innehållet under varmvattenkranen för att kunna mäta den.
Klockan 7 och 19 (sommartid kl 8 och 20) varje dag läses termometrarna och regnmätaren av.

- Vi har ställt alarmet i mobilerna så att vi inte ska missa, säger Pernilla Bengtsson.

I ur och skur, helgdag som vardag, på vintern och sommaren, år ut och in går de ut i trädgården för att kolla instrumenten.

- Vi mäter aktuell temperatur, högsta och lägsta temperaturerna de senaste tolv timmarna och nederbörden, berättar Anders Bengtsson.

Alla uppgifter skrivs in i en journal. Där förs också andra väderiakttagelser in. Åska, dimma, typ av regn...

Direkt efter mätningen knappar de via telefonen in sina resultat till SMHI. Dessutom skickar de varje månad in journalerna som innehåller alla mätresultat och ytterligare väderiakttagelser.
Den här klimatstationens uppgift är dels att lämna underlag till de dagliga väderprognoserna, dels att lämna underlag för den mera långsiktiga klimatologiska uppdateringen.

De allra flesta klimatstationer gör enbart nederbördsmätningar. Men 120 stycken mäter både temperatur och nederbörd, och hälften av dessa direktrapporterar, som i familjens Bengtssons fall.

- I påskas hade vi en av de högsta temperaturerna i Sverige. 20,4 grader mätte vi på långfredagen. De nämnde Munka Ljungby på väderrapporten i radio.

Det känns lite kul, tycker Bengtssons, som satt Munka Ljungby på väderkartan.

Men är det inte bundet att dagligen göra vädermätningar?

- Vi har ju hästar och andra djur, så vi är rätt bundna av det och därför mycket hemma. Men det händer att vi ibland inte kan göra en mätning och då får man helt enkelt hoppa över. Det går inte att mäta en halvtimme före eller efter utsatt tid. Vitsen med mätningarna är att de ska utföras på exakt samma tid varje dag, och vara hundra procent korrekta, förklarar Anders Bengtsson.

Och när familjen anlitar djurvakt ingår faktiskt vädermätning i den sysslan, så det brukar inte bli så värst många luckor i inrapporteringen från Munka Ljungby.
Just nu är Bengtssons med i ett försök med elektronisk temperaturmätning. Ännu har man inte hittat en riktigt väl fungerande utrustning men på sikt ska kvicksilvertermometrarna bort, de är inte miljövänliga. Med elektronisk mätning kommer de att kunna läsa av termometern inne i köket.

Vad tror de då om sommarens väder?

- Ja, det har ju inte börjat så bra, det var varmare vid den här tiden förra året. Men jag ger mig inte på att spå väder, det blir bara fel. Och den där tysken tror jag inte på.

Wolfgang Röders väderutsikter har använts flitigt i svensk press men både svenska och tyska meteorologer finns bland kritikerna av hans spådomar.

Men man kan ju ha favoriter. Anders Bengtsson vill gärna ha lite dramatik i vädret. En härlig storm eller varför inte ett rejält åskväder.

- Då tar han fram solstolen och sätter sig ute i trädgården för att titta. Han har till och med fått ut mig mitt i natten, berättar Pernilla Bengtsson.
Lotta Hördin

lotta.hordin@hd.se

Tel 042-489 93 87
Fakta

Väderstationer
- Manuella och automatiska väderstationer utför en del av alla de observationer av vädret som SMHI samlar in.
- På 145 platser i Sverige finns synoptiska stationer. Här görs de mest omfattande mätningarna och observationer av bland annat lufttryck, vindhastighet, temperatur, sikt och luftfuktighet var tredje timma. 22 av dessa synoptiska stationer är bemannade av anställd personal. Resten är automatiserade.
- I landet finns dessutom 620 klimatstationer. Här anlitar SMHI väderobservatörer som mot ett årsarvode har detta som en bisyssla. 500 av dessa mäter enbart nederbörd. 120 mäter både temperatur och nederbörd. Hälften av dessa lämnar dagliga rapporter till SMHI.
- För att bli väderobservatör kräver SMHI noggrannhet och väderintresse. Många håller på år ut och år in, och det är inte ovanligt att sysslan går i arv. När en ny väderobservatör rekryteras kommer SMHI på besök för att se om platsen har förutsättningar för att bli en god mätstation, placera utrustningen och informera. Därefter besöks klimatstationen vart tredje år.
Gå till toppen