Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utflykten: Mölledammarna

Det är många som har njutit av fridfullt lugn och ro i den lummiga skogen runt Mölledammarna. Men vissa dagar är det ont om strövare i skogen. Inte minst när regnskurarna avlöser varandra.

Den som ändå väljer att ta en promenad får gå försiktigt i leriga backar, men kan samtidigt få en förnimmelse av djungellik regnskog.
ROFYLLD OAS. Lummig grönska, lugn och ro bjuder Mölledammarna på.Bild: BARBRO HALLIN
Hästhagsbäcken, som rinner norrut från Ekeby kyrka förbi Gedsholm och Boserup, dämdes upp på 1700-talet för att det där skulle anläggas kvarndamm och fiskodling. Dammarna fick sitt namn av Kalmarmöllan som fanns för över 400 år sedan.

Kalmarmöllan hörde till Boserups gods, som arrenderade ut möllan till Skånska Stenkolsverket från mitten av 1700-talet och 50 år framöver. Därefter arrenderade olika mjölnare Kalmarmöllan. Den siste mjölnaren lär ha hängt sig i möllan 1937 efter att ha spelat bort alla sina pengar på kortspel.

Vid Mölledammarna bröts det tidigt stenkol. Kolet upptäcktes redan 1744 och flera dagbrott och schakt öppnades. Kolbrytningen pågick till 1796 då verksamheten flyttade till Höganäs. Vid Boserup öppnades 1866 schakt Theodor.
Från bron där Kalmarmöllan låg kan man gå på höger sida av dammen i cirka 150 meter där en mindre stig leder snett upp mot höger. Bakom ett stort bokträd står där den så kallade Kungsstenen. Den restes 1875 till minne av Tansjönäs jaktsällskap.

Tansjönäs ligger norr om Markaryd i Småland och stenen skulle ha stått där. Men den kom aldrig så långt norrut i landet. Det var en baron som arrenderade de stora småländska jaktmarkerna och bildade jaktsällskapet. När det upphörde föll det på jägmästare Christoffer Wehtjes lott att beställa en minnessten. Det gjorde han men stenen flyttades aldrig upp till Småland utan står alltjämt kvar vid Mölledammarna.
TA SIG DIT: Från väg 109, tag in vid Gedsholm. Från väg 110, tag in mot Söderåsens golfbana. Mölledammarna ligger mellan golfbanan och Gedsholms gods, öster om vägen. Boserups gods väster om vägen är ett annat riktmärke, tvärs över vägen härifrån ligger Mölledammarna. En liten skylt leder in på en grusväg till ett par parkeringar. Namnet Mölledammarna på skylten kan bara läsas om man kommer söderifrån.
BRA ATT VETA: En grillplats finns en bit bort längs strövstigen. Marken kan vara lerig även några dagar efter regnväder. Sköna, stadiga skor eller stövlar och något att sitta på om man ska äta matsäck rekommenderas.
Gå till toppen