Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Luntertuns kyrkoruin rustas upp

På Länstyrelsens intiativ ska Luntertuns kyrkoruin att få en rejäl ansiktslyftning. 30 000 kronor har avsatts till restaureringen.

Bild: OLOF ELFVERSON
ÄNGELHOLM. Just nu vilar den i ymnig grönska. Gräs och andra växter tycks inte ha minsta respekt för att ett kulturhistoriskt minne vilar några hundra meter ifrån Rönne å, utan klättrar ogenerat runt på de gamla tegelstenarna.

- Detta skulle jag beskriva som en ordentlig kyrkoruin, säger Sonja Wigren på Länsstyrelsens kulturmiljöavdelning.

Hon ska inom kort träffa representanter från tekniska kontoret i Ängelholm för att gå igenom vad som krävs vid restaureringen. Bland annat är det tegelstenar som rasat ned och sprickbildningar som ska ses över.

- Luntertuns kyrkoruin har fortfarande grundmurar och vad jag förstår ett valv över själva porten kvar. Många av de fasta fornlämningar som staten ansvarar för finns inte ens ovan jord.

Länsstyrelsens inventering av kyrkoruiner och andra fornlämningar har pågått en tid. Sonja Wigren är osäker på det exakta antalet objekt, men tror att det är färre än hundra som ska restaureras.
Luntertun, som egentligen är första byggstenen i Ängelholms historia, var från början en medeltida stad och ett fiskeläge vid Rönne å:s mynning. Ryna bro byggdes på 1200-talet som en underlättande del av färdvägen mellan Helsingborg och Halmstad, med bättre möjligheter att sälja traktens produkter samt besök av långväga sjöfartsmän som följd. Under 1400-talet utvecklades Luntertun till ett mer stadspräglat samhälle och enligt ett brev från ärkebiskopen Tuve Nielsen år 1471 har en kyrka just uppförts i Luntertun, Barkåkra socken. Kyrkan livslängd blev dock inte lågvarig.
När den undersöktes av arkeologer på 1920-talet konstaterades att att grunden till kyrkan var ett fiskarkapell som uppförts i mitten av 1200-talet. Kapellet byggdes ut till en treskeppig kyrka med ett stort torn - en av Ängelholms kyrkas kyrkklockor är signerad Luntertun och kommer alltså från denna tid. Kyrkan byggdes med hjälp av tegelstenar från ett tillfälligt tegelbruk i närheten. Tyvärr är det okänt hur takmålningarna som fanns i det vitkalkade takvalvet såg ut. Senare tillkom också ett vapenhus som en utbyggnad mot söder. År 1516 utfärdade Christian II stadsprivilegier för Ängelholm, och förklarade att staden Luntertun nu flyttats till Ängelholm. Han ansåg därmed att kyrkan i Luntertun inte längre behövdes och befallde borgarna att jämna den med marken.
Källa: Hembygsboken Ängelholm från A till Ö 2003
Josefin Nilsson

0431 - 842 69

josefine.nilsson@hd.se
Gå till toppen