Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upplev naturen från cykelsadeln

Grensla din rostiga tvåhjuling och bege dig ut i sommarsverige. Naturpasset visar vägen genom traktens vackra skogar.

Uppe på Hallen är det helt tyst, eller så tyst det nu kan bli i en högst levande bokskog. Ett svart knäppande ljud hörs på avstånd, en hackspett kanske.

Det här var väl värt den sega uppförsbacken.
Naturpasset kallas Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning som pågår hela sommaren. FK Boken är lokal arrangör i Perstorp. Sedan många år har de gjort passet som en cykeltrim och placerat kontrollerna längs lämpliga cykelvägar.

Mellan den 1 maj och 31 augusti sitter 40 kontroller uppsatta runt Perstorp. För att vara med behöver du ett startkort med tillhörande karta, sedan är det bara att ge dig iväg.

Finessen är att du kan göra det när du vill, hur du vill. Du kan åka till två kontroller en dag och ta fem nya först veckan efter, helt i din egen takt. När du har besökt tio kontroller får du en vinstandel till prisutlottningen i september, har du varit vid alla kontrollerna får du fyra andelar. Med lite tur kan du vinna presentkort hos Perstorps köpmän.
— Ta med fikakorgen och stanna till vid någon av kontrollerna, uppmanar Birgit Palm från FK Boken.

Hon och hennes man har i flera år varit involverade i Naturpasset. De är med och planerar kontrollerna, helst ska de finnas på nya platser varje år.

— Ett par gånger har vi haft teman. Ett år var det torp, då låg flera kontroller vid torp med en liten historia.

Birgit Palm är till vardags karttekniker på kommunen, så hon vet vad som gömmer sig i skogarna. Hon jobbar för tillfället med en ny temaidé, mer tänker hon inte avslöja. Birgit Palm tycker att det är roligast om banans sträckning blir en överraskning varje år.
Färden går i dag via Gustavsborg till Store damm. Sjön bjuder på en magnifik vy, det ser ut som sommarhimlen flyttat ner till vattenytan, bara de snövita näckrosorna bryter illusionen.

Vi trampar vidare förbi Hallen och Håkantorp till Klöva stenar. Det jättelika rämnade flyttblocket står ett tjugotal meter innanför vägen. En stig har bildats genom gräset med åren.

— Vissa kontroller återkommer nästan varje år, säger Birgit Palm.

Hon tycker att platserna är så speciella att de förtjänar uppmärksamheten. Det handlar ju lika mycket om naturupplevelsen som motionen.
Dessvärre har skogsmaskiner kört sönder vägarna på några ställen, det går bra att cykla där ändå men räfflorna i gruset gör att färden blir vådligt skumpig — håll i termoskannan!

Kalhyggena är inte heller de vackraste att skåda, men de tillhör på ett sätt naturens kretslopp. Nästa gång du cyklar Naturpasset kanske det spirar ny grönska där?

Koncentrera dig istället på skogens ljud och dofter, lyssna, andas in och rulla vidare.
Fotnot: Naturpasset kostar 30 kronor och kan köpas på NST, Apoteket eller Allt i El.
Gå till toppen