Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Öppen hand mot främlingar

En öppen hand i brons som uppmärksammar mottagandet av flyktingar från det ockuperade Danmark. Det blir nästa konstnärliga utsmyckning i Höganäs.

Hand, av Kerstin Ahlgren, pris 195 000 kronor, ska symbolisera flyktingmottagandet under andra världskriget
Höganäs. En öppen gest mot omvärlden som inbjuder till fredlig kommunikation, skapad av konstnären Kerstin Ahlgren från Enskede gård, Stockholm.

Så ska Höganäs i fortsättningen ta emot sina båtburna hamnbesökare. De kommer att mötas av en bronsgjutning föreställande denna hand som mäter 150 centimeter. Den ska placeras längst ut på småbåtshamnens pirarm, därstenpiren slutar och stenbumlingarna tar vid.

— Det är konstnärens tanke att placera den vid vattnet, förklarar Ingrid Travnicek Mattiasson, vikarierande kulturchef.

— Den ska visa att vi inte är rädda för att ta emot främlingar.

Konstverket har valts ut av den arbetsgrupp som tillsammans med konstkonsult Ulf Melvin, arbetar med konstnärlig utsmyckning i centrala Höganäs under åren 2001-2006, och betalas med hjälp av pengar från Nymbergs fond (som bara får användas till försköning av centralorten Höganäs).

Invigningen sker i samband med att man uppmärksammar 60-årsminnet av flyktingmottagandet vilket sker den 5 oktober. Vid en ceremoni kommer man att blicka tilbaka till andra världskrigets dagar och den omfattande räddningsaktion som pågick över Sundet, från Danmark till Sverige. Gunnar Nilsson finns då förstås med som inbjuden hedersgäst för sin roll i båttransporter som räddade livet på mängder av judiska flyktingar som tyskarna vill skicka söderut till sina koncentrationsläger.

— Han var med och organiserade flykten. Bara under oktober månad 1943 kom nästan tusen flyktingar hit. Många inkvarterades på Eric Ruuthsskolan som utrymdes som skola och förvandlades till flyktinganläggning, berättar Ingrid Travnicek Mattiasson.
Höganäs. "Hand" får under nästa år sällskap av ytterligare två konstverk som ingår i den konstnärlig utsmyckningen av centrala Höganäs. Under 2004 föreslås ett konstverk på piazzan framför Bruksskolans så omdiskuterade idrottshall utmed Centralgatan. Hallen förväntas stå klar i maj nästa år och i anslutning till entrén ska det uppföras en konstnärlig utsmyckning. Till sommaren 2004 föreslås även en pendang (motsvarighet) till "Triptyk" som bland annat används av soldyrkare nere vid Kvickbadet

Hittills har följande verk köpts in i projekt konstnärlig utsmyckning av Höganäs stad under åren 2001-2006.

* Freddy Freaks "Circum Sonum" i stål, placerad på Storgatan

* Aline Magnusson, På upptäcksfärd, tre grisar i brons, Storgatan

* Dan Wolgers, Låt stå, granit, för närvarande placerad vid stadshuset (tänkt att flyttas runt i Höganäs)

* Karin Tyrefors, Triptyk, hamrad diabas, Kvickbadet

* Jonas Högström, Se upp!, brons, Köpmansgatan

* Torsten Renqvist, Dansande flicka, brons, Tivolihuset

* Antony Gormley, Here and Here, gjutjärn, Kyrkplatsen

Utsmyckningen finansieras med miljonavkastning från Nymbergs fond som är instiftad till försköning av centralorten Höganäs.
Gå till toppen