Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Idrottskultur i praktik och teori

Klassiska miljöer och svunna sportgrenar. Det fanns tillfälle att uppleva både det ena och det andra under en kultursöndag i idrottens tecken.

Under Kulturhusens dag i Helsingborg låg fokus på unika idrottsmiljöer.

En minnesskylt avtäcktes vid gamla Kappridarebanan och i Dunkers kulturhus visades Idrottsmuseets utställning över Helsingborgsidrottens historia samt en film från HIF:s klassiska Fjärran östern-turné.

Men det fanns möjlighet till praktiskt idrottsutövande också.

Ute på Sundstorget var det fritt fram att testa den gamla olympiska grenen stående längdhopp och i kägelhallen på Fredriksdals friluftsmuseum hystade Kitty Axtelius-Olsson klot så att träklossarna yrde 26 meter längre bort i lokalen.

— Det påminner om bowling, men är svårare. Banan är längre och smalare och det blev många missar innan jag fick omkull några käglor, sa Kitty.

Dessutom mycket motion eftersom käglorna reses för hand.
Björn Engdahl förevisade och berättade om spelet.

— Man tror att det kom från Asien men den första kända inomhusbanan fanns i London. Under medeltiden spelade munkarna flitigt på kloster runt om i Tyskland. Kägelhallen som vi har här uppfördes 1904 på Mörarps gästis, berättar han.

— Förr i tiden var det vanligt med den här typen av anläggningar i anslutning till festplatser och restauranger. Just den här flyttades till Fredriksdal 1988 och Möllevångsgillet höll den öppen några år, men nu finns det bara möjlighet att prova i samband med speciella arrangemang.

Idrotten har länge spelat en framträdande roll i Helsingborg.

Redan 1834 och 1836 hölls tävlingar, som döptes till Olympiska spelen, vid den dåvarande hästkapplöpningsbanan mellan nuvarande Hästhagsvägen och Rännarbanan. Fäktmästaren och Ling-lärjungen Gustav Johan Schartau var hjärnan bakom spelen och på programmet stod grenar som brottning, vighetsrörelser, hopp, äntring av mast samt kapplöpning.
Riksidrottsförbundet har, i samband med sitt 100-jubileum, uppmärksammat historiska idrottsmiljöer runt om i landet. 100 klassiska platser har utsetts och Helsingborgs egen OS-arena är en av dessa.

I går, som en del av arrangemangen kring Kulturhusens dag, avtäckte Anna-Maria Myszka-Gustafsson, kommunalfullmäktiges vice ordförande, en minnesskylt där butikskedjorna Willys och Jysk numera huserar.
Per Ohlsson

per.ohlsson@hd.se

Tel 042-489 90 28
Gå till toppen