Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Alicia Lundberg 70 år

Tv-hallåan och sammetsrösten från radion Alicia Lundberg har ingen längtan tillbaka till media. Men för bergsgorillorna i de dimhöljda bergen brinner alltjämt arbetslusten.

Före detta tv-hallåan Alicia Lundberg fyller 70 år den 29 september.Bild: SCANPIX
— Jag har besökt dem 30 gånger och måste säga att de mötena är det mest fantasiska jag varit med om.

I ungdomen hade hon vaga skådespelardrömmar och prövade in till Dramaten vid ett par tillfällen. Men Alicia Lundberg skulle, av en slump, bli ett av det nya tv-mediets mest kända ansikten. Efter ett par år utomlands i England och Frankrike slogs hon av tanken allra första gången sommaren 1958.

— Jag bodde hos en madam i Frankrike som bjöd över mig på lite ost och vin. Hon tyckte det var trevligt att få visa fotbolls-VM från Sverige för mig. Och det var då jag kände att jag var som gjord för tv.

Hon skrattar åt minnet eftersom det ledde till att hon skickade ett brev till Sveriges Radio där hon "skröt så det inte var klokt". Hon framhöll sina erfarenheter som skådespelare och språkkunskaper i engelska och franska.

— Jag kallades in till intervju och fick höra att det var det fräckaste brev man läst. Men jobb fick jag — kanske just därför.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen