Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anki Nilsson 50 år

Sångerskan Anki Nilsson, 50 år den 26 oktober, trivs egentligen lika bra på turné som hemma i Landskrona. På senare år har hon breddat sig och kan nu också kalla sig allsångsledare. — Det är ett kul komplement till annat som jag gör. Jag har aldrig velat begränsa mig som sångerska.

Sångerskan Anki Nilsson fyller 50 år söndagen den 26 oktober.Bild: BRITT-MARI OLSSON
Det är tur att det finns piano med lurar. För nattmänniskan Anki Nilsson finns det nämligen inget bättre sätt att varva ner mellan jobben, än vid pianot sena kvällar.

— Det är meditation för mig. Har jag väl kommit igång så glömmer jag tiden.

Men många framträdanden om året blir det en hel del resor för Landskronasångerskan som i dagarna fyller 50. Men även om Anki Nilsson gillar turnélivet trivs hon nog ändå allra bäst på hemmaplan där hon på senare år etablerat sig som allsångsledare.

— Det var min man Rolf som kom med förslaget att Slottsparken skulle vara lämpligt ställe att ha allsång på. Jag pratade med kommunalrådet Gösta Nilsson som tände på idén, och i sommar var det sjätte säsongen i rad.
Allsångskvällarna har varit välbesökta. Runt 2000-3000 personer brukar samlas på onsdagskvällarna för att sjunga och lyssna på Anki med gäster. Men trots att evenemanget blivit så populärt låter Anki Nilsson inte tvärsäker när jag frågar henne om det blir en fortsättning.

— Allt hänger på sponsorerna. Men visst vore det jättekul om det blev av nästa sommar igen.
Anki Nilsson brukar säga att hon mer eller mindre är uppväxt på Folkets hus i stan. Och det finns en sanning i det. Där var morfadern vaktmästare och Anki tillbringade mycket tid i byggnaden där morföräldrarna också hade sin lägenhet. På så vis kom hon tidigt i kontakt med sång, musik och dans.

— Det hände saker i huset hela tiden, så det var en härlig uppväxt.

Även i hemmet sjöngs det, fadern var mycket musikalisk. För Anki Nilsson fortsatte intresset i Verdandis ungdomssektion, med pjäser, luciatåg och julfester. Snart tog sånglektioner och studier i sång och dans vid, det blev resor till kommunala musikskolan i Lund och Teddy Rhodins musikalskola i Malmö. Och det dröjde inte länge innan branschen fick upp ögonen för Anki.

— När jag var 19 år började jag sjunga professionellt. Jag var med i Hylands hörna ett par gånger och Bengt Öst i Family Four fick nys om mig. Det satte igång det hela.

Anki Nilsson fick provsjunga och antogs direkt. Det blev två år intensivt turnerande med den populära kvartetten. En bra men också tuff skola.

— Jag bodde i studentrum i Stockholm mellan resorna, så det var ganska ensamt ibland. Men jag lärde mig disciplin och att klara mig själv.
Karriären fortsatte sedan i kometfart. Anki fick skivkontrakt i Tyskland och bodde i Västberlin i två år och sjöng schlagers. Det var inte riktigt hennes grej så 1977 flyttade hon hem igen, bara för att packa om väskorna för Casinojobb i Portugal och Italien. I Sverige väntade sedan jobb med Owe Törnqvist, tv-inspelning av julshow på Kronprinsen i Malmö och snart mer tv med SVT:s julkalender 1978 tillsammmans med bland annat Björn Skifs och Birgitta Andersson.

— Det var en jätterolig tid, det hände så mycket de här åren. Och konstigt nog känns det inte så längesedan.
I början av 1980-talet började en ny era i Anki Nilssons artistliv: storbandskonserter. Tillsammans med Rune Hallberg blev det engagemang i radions "Hallå Europa" och framträdanden med bland annat BBC Big band, Hamburg Big band och Belgiska radions Big band. Hemma i Sverige inledde sedan Anki Nilsson ett 17 år långt och givande samarbete med Leif Uwemark, både med hans storband och i mindre konstellationer.

— En härlig tid med fina musiker, minns Anki Nilsson.

Storbandsengagemangen fortsatte sedan med jobb på bland annat Stenalines båtar till Tyskland och Danmark.
För Anki Nilsson har jazzen alltid legat närmast hjärtat, samtidigt stryker hon under att hon aldrig velat begränsa sig.

— Jag har inte velat fastna i ett fack. Därför har jag sysslat med så många andra stilar också.

I dag varvar hon sina framträdanden mellan jazztrio, kvartett och ett livaktigt rytm & bluesband. Där emellan spränger hon in in olika solistjobb där programmet skräddarsys efter uppdraget.
Nästa år firar Anki Nilsson 30 år som artist, hon häpnar lite inför faktumet. Och med 50-års -dagen i antågande glider vi in på det här med ålder.

— Jag tycker det är så synd att vi är så åldersfixerade i Sverige. Så fort man läser något uttalande i en tidning så ska personen ifråga redovisas med ålder. Varför då?

För mig har ålder aldrig spelat någon roll, kanske beror det på att jag alltid jobbat med musiker allt mellan 20-70 år. Och min erfarenhet är att det viktigaste är vad man har gemensamt, inte hur gammal man är.
Under hela karriären har Anki Nilsson varit frilans. Det har gett henne valfrihet men också gjort henne till en fena på marknadsföring med telefonen och egna hemsidan som viktiga redskap.

— Visst kan det ibland kännas betungande att sitta att rekommendera sig själv som artist, men det är en del av här livet man får ta, säger hon.

Gränsen mellan privatliv och arbete är som för många andra artister, ganska tunn. Jobbet har hon ju alltid med sig. "75 kul och 25 procent arbete" tycker Anki Nilsson är en bra beskrivning av hur hon upplever det. Och vid sin sida har hon sitt bollplank och största supporter, maken Rolf, polis till yrket. Hon berättar med ett litet bubblande skratt att hon som många andra artister ibland får frågan: "Men vad gör du på riktigt?"

— Det är en ganska kul kommentar faktiskt. Det är mycket tidskrävande slit i jobbet som aldrig syns.
Nu väntar en arbetshöst för Anki, födelsedagsfirande förstås och säkert också en och annan skön höstpromenad i staden hon älskar. Att Landskrona fått lite tråkig stämpel de senare åren tycker hon är synd.

— Det är egentligen oförtjänt. Landskrona är en sådan fin liten stad. När Stockholmskolleger kommer på besök blir de så imponerade av hur vackert det är här, med hela Citadellområdet, den underbara strandpromenaden och Ven förstås.
Fakta
Anki Nilsson
Aktuell: Fyller 50 år den 26 oktober.

Yrke: Sångerska.

Bor: I hus i Landskrona med maken Rolf.

Kopplar av med: Pianospel, gamla romaner och mysiga filmer.

Senast lästa bok: Anita Shreve "Där vågorna bryts".

Några favoritröster: Sarah Vaughn, Carmen Mc Rae, Frank Sinatra och Ray Charles.

Motto: Att våga bjuda på sig själv!

Firar: 26 oktober med öppet hus för vänner och bekanta på Slottsparkens restaurang klockan 13-17.
Nina Sköldqvist

nina.skoldqvist@hd.se

I
Gå till toppen